Un nou sistem de operare pentru exportul de mărfuri către Elveţia şi Norvegia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un nou sistem de operare pentru exportul de mărfuri către Elveţia şi Norvegia

Serviciul Vamal a implementat un nou sistem de operare cu ajutorul căruia agenţii economici din Moldova, care efectuează exporturi de mărfuri vor fi scutiţi de necesitatea solicitării certificatelor de origine Forma A. Este vorba despre sistemul REX (eng. Registered Exporter System), care va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2020 şi se referă la agenţii economici care exportă mărfuri de origine preferenţială a RM în Confederaţia Elveţiană şi în Regatul Norvegiei.

În prezent, agenţii economici care exportă mărfuri de tipul menţionat solicită de la organul vamal certificat de origine Forma A (în baza căruia beneficiază de un tratament tarifar preferenţial).

Astfel, din anul următor, graţie Sistemului REX, aceştia vor avea posibilitatea de a documenta pe propria răspundere originea preferenţială a mărfurilor exportate în cele două ţări, prin întocmirea unor „atestate de origine”.

Noul sistem are următoarele avantaje: eliminarea termenului de până la 3 zile stabilit pentru eliberarea certificatului de origine, excluderea cheltuielilor aferente perfectării şi eliberării a acestuia, dar şi limitarea contactului direct cu factorul uman.

Astfel, pentru a asigura continuitatea exporturilor de mărfuri cu originea preferenţială a RM, Serviciul Vamal îndeamnă exportatorii să solicite înregistrarea în Sistemul REX, prin depunerea unei cereri. Procesul este valabil pentru perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2020.

ATENŢIONĂM: începând cu 01 iulie 2020, la exportul mărfurilor cu origine preferenţială, Elveţia şi Norvegia nu vor mai acorda preferinţe în baza certificatelor de origine Forma A, ci doar în baza înregistrării exportatorilor în Sistemul REX.

Similare
RECOMANDĂRI