Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un nou protest al agricultorilor. De această dată fermierii au blocat şoselele din Hînceşti, Căuşeni şi Leova

Un nou protest al agricultorilor. De această dată fermierii au blocat şoselele din Hânceşti, Căuşeni şi Leova. Utilajele agricole a fost aduse la protest pentru a bloca traficul. Oamenii au cerut demisia ministrului Agriculturii şi au cerut ajutor urgent din partea autorităţilor pentru a face faţă crizei. Problema agricultorilor a fost discutată astăzi şi în timpul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate. Guvernul va face un împrumut de la Banca Mondială pentru a-i despăgubi pe agricultorii afectaţi de secetă şi pentru a preveni o criză alimentară de proporţii.

Mai mulţi agricultori din raioanele Căuşeni, Hînceşti şi Leova au ieşit şi astăzi la proteste faţă de atitudinea autorităţilor. Oamenii sunt indignaţi de faptul că agricultura, ramură în care activează peste 30% din populaţie, este lăsată de izbelişte. Fermierii au blocat şoselele principale, permiţând doar accesul ambulanţelor şi a maşinilor speciale. 


Securitatea alimentară a Republicii Moldova a fost astăzi pe agenda Consiliului Suprem de Securitate. Consecinţele grave ale secetei din acest an determină autorităţile să ceară ajutor partenerilor de dezvoltare.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "Vor fi alocate suplimentar cca 300 de milioane de lei, este vorba de mijloace care au fost depistate pe intern. În afară de această noi ne-am adresat partenerilor externi . Am decis să ne adresăm pentru un credit special la Banca Mondială". 

Preşedintele ţării îi îndeamnă pe agricultori la calm şi spune că statul nu are suficienţi bani pentru a le acoperi toate pierderile. 

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: "Eu înţeleg poziţia agricultorilor, dar blocarea străzilor, de la aceasta bani mai mulţi la buget nu vor apărea. noi nu putem să stopăm pensiile, salariile să acoperim pierderile în agricultură". 

Ieri, guvernarea şi opoziţia s-a întrunit într-o şedinţă comună în timpul căreia s-a decis crearea unui grup de lucru care să analizeze problemele agricultorilor pe platformă parlamentară. Opoziţia a insistat pe convocarea şedinţei extraordinare a parlamentului şi instituirea stării de urgenţă în agricultură. 
Similare
RECOMANDĂRI