Un nou mega-proiect imobiliar de 3.000 de apartamente în Chişinău, pentru angajaţii MAI
Sursa foto:Mold-street Vizualizari:

Un nou mega-proiect imobiliar de 3.000 de apartamente în Chişinău, pentru angajaţii MAI

Un complex locativ format din 37 blocuri locative cu 10 etaje şi 3.010 apartamente ar putea fi construit în următorii trei ani pe un teren de 7,25 hectare din cartierul Malina Mică, potrivit Mold-street.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Afacerilor Interne vrea să realizeze aici un parteneriat public-privat pentru construcţia unui complex locativ şi a obiectelor de menire socială, cu locuinţe de serviciu pentru funcţionarii publici cu statut special din cadrul Ministerului, pe câteva terenuri de pe strada Nicolae Testemiţeanu, 31.

Din 3.010 de apartamente, circa 380 vor reveni angajaţilor

Acestea au o suprafaţă totală de 7,2477 hectare şi se află în administrarea Departamentului Trupelor de Carabinieri.

Drept argument este folosită necesitatea "asigurării unui nivel de trai decent pentru funcţionarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ce va contribui la stoparea fluctuaţiei de cadre şi ridicarea nivelului de profesionalizare al acestora". 

"În acest sens, în calitate de partener public, Ministerul Afacerilor Interne a inclus în proiectul actului normativ, respectarea unor standarde înalte de calitate la executarea lucrărilor de construcţie de către partenerul privat ce va fi selectat pentru demararea construirii locuinţelor de serviciu".

Potrivti sursei citate instituţia argumentează necesitatea realizării unui astfel de proiect prin faptul că în rezultatul cercetărilor şi studiului de fezabilitate efectuat, "s-a stabilit că pe terenul amplasat în mun. Chişinău, str. N. Testemiţeanu, 31 (format din câteva terenuri ce urmează a fi comasate) este posibil de proiectat şi construit un complex locativ format din 37 blocuri locative cu 10 etaje, precum şi realizarea lucrărilor pentru amenajarea teritoriului".

"Însă, la momentul actual Ministerul Afacerilor Interne nu dispune de mijloacele financiare necesare realizării construcţiilor date, fapt pentru care acest proiect se impune a fi realizat în colaborare cu un partener privat, selectat conform legislaţiei în vigoare", se arată în nota de argumentare.

Totodată Ministerul optează pentru construcţia şi transmiterea spaţiilor locative de serviciu "la cheie”. În plus, pentru asigurarea garantării implementării proiectului de parteneriat public – privat propus, studiul de fezabilitatea estimează că suprafaţa totală a blocurilor ce ar urma să rezulte de 155.970 metri pătraţi, cu un volum de 3.010 apartamente.

Se estimează că Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de partener public i se va transmite la cheie o suprafaţă totală de 19.738 metri pătraţi, adică doar 12,6% din total, sau aproximativ 380 de apartamente.

Proiect evaluat la 1,6 miliarde de lei

Proiectul imobiliar ar urma să fie realizat în decurs de 36 luni de la demarare, dintre care primele 6 luni implică lucrări de proiectare, de la 7-18 luni sunt lucrări de construcţie capitală, 19-30 lucrări de construcţie, ulterior de la 31-33 luni amenajarea teritoriului şi de la 34-36 luni implică darea în exploatare. 

Costul total al proiectului investiţional estimat de către studiul de fezabilitate este de 1,6 miliarde de lei.

Menţionăm că în acelaşi cartier şi pe aceeaşi strada, la o distanţă de 1,5 kilometri este realizat un alt mega-proiect imobiliar pe un teren de trei hectare al Ministerului Apărării, unde se construiesc mai multe blocuri locative.

Continuarea articolului o găsiţi aici

Similare
RECOMANDĂRI