Un nou caz de sfidare a misiunii de pacificare: Obiecte cu destinaţie necunoscută, instalate de către „grănicerii” transnistreni la postul de control din Doroţcaia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un nou caz de sfidare a misiunii de pacificare: Obiecte cu destinaţie necunoscută, instalate de către „grănicerii” transnistreni la postul de control din Doroţcaia

Lucrările de extindere a infrastructurii şi instalarea unor obiecte cu destinaţie necunoscută de către structurile „grănicereşti” transnistrene la postul de control din Doroţcaia reprezintă un nou caz de sfidare a misiunii de pacificare, anunţă reprezentanţii Chişinăului în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC).

Potrivit unui comunicat citat de radiochisinau.md, aceste  acţiuni nu au fost coordonate în prealabil în cadrul Comisiei, iar lucrările au fost executate chiar în timpul în care avea loc şedinţa CUC. Totodată, ieşirea observatorilor militari pentru constatarea acţiunilor menţionate a fost blocată de către partea transnistreană.

De asemenea, delegaţia Chişinăului a atenţionat repetat despre consecinţele ce pot avea loc, urmare a acţiunilor abuzive ale administraţiei de la Tiraspol, cu referire la pretinsele dispoziţii din 25 ianuarie curent şi 19 octombrie 2018, în care sunt vizate unele localităţi din Zona de Securitate.

În contextul dat, părţilor implicate în misiunea de pacificare le-a fost remisă adresarea, prin care au fost prezentate neregulile comise prin emiterea dispoziţiilor menţionate supra, cât şi încălcările sistematice admise de aşa-numitele structuri transnistrene, în mod special în or. Bender. Precizăm că, în perioada 18–22 ianuarie curent, au fost constatate mai multe cazuri de amplasare abuzivă a posturilor mobile de „vameşi” şi „grăniceri” transnistrene în adiacentul localităţii Varniţa, la care reprezentanţii Tiraspolului în Comisie, şi-au expus lipsa de competenţă la subiectul dat. Astfel, delegaţia Republicii Moldova a solicitat reprezentanţilor Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE în Republica Moldova să întreprindă măsurile ce se impun în vederea detensionării situaţiei în localităţile indicate.

„Delegaţia Republicii Moldova a reiterat necesitatea adoptării unui mecanism de monitorizare a situaţiei în Zona de Securitate, care nu va admite neconcordanţele existente la moment în procesul de verificare, constatare şi soluţionare a încălcărilor. Partea ucraineană şi reprezentanţii  Misiunii OSCE în Republica Moldova care fac parte din Comisie, şi-au manifestat deschiderea pentru elaborarea unui astfel de mecanism”, se arată în comunicatul CUC. 

Un alt subiect abordat, vizează eliminarea postului transnistrean de „grăniceri” între localităţile Slobozia şi Cremenciug şi substituirea acestuia cu unul comun de pacificare. Astfel, componentele Comisiei au convenit de a petrece noi consultări pentru soluţionarea subiectului respectiv. 

Similare
RECOMANDĂRI