ACTUALITATE

Un medic basarabean de 30 de ani a devenit erou în Barcelona

Situaţie critică în Spania, a doua ţară în lume la numărul de decese provocate de coronavirus şi a treia la numărul de îmbolnăviri. Medicii de acolo se confruntă cu o criză nemaivăzută până acum. Printre aceşti eroi în halate albe se numără şi Ştefan Botnaru. Un basarabean de 30 de ani care îşi face nobila meserie de medic în Barcelona.

El este unul dintre cei aflaţi în prima linie şi printre primii care testează pacienţii suspecţi. A riscat pentru a salva vieţi dar s-a infectat şi el de coronavirus. Să-i cunoaştem povestea în reportajul ce urmează.

Ştefan Botnaru este stabilit în Spania de 3 ani, şi este medic de familie la un Centru de Asistenţă Primară din Barcelona. Mai face şi gărzi la Unitatea de Primiri Urgente dintr-un spital. Din dorinţa puternică de a-şi trata bolnavii care au venit după ajutor, Ştefan a contactat şi el boala.

„Cu toate că deja de o perioadă pierdusem mirosul şi gustul, simptomele au apărut în a 7 zi de la contaminare care s-au manifestat prin oboseală, dureri musculare şi articulare şi congestie nazală. Adică, am avut noroc de o formă uşoară care s-a manifestat printr-o infecţie respiratoare superioară”, a spus Ştefan Botnaru.

Ştie şi când s-a îmbolnăvit. Atunci când a fost în contact cu mai mulţi pacienţi bolnavi de Covid-19. Erau primele zile de apariţie a bolii în Spania. Erau cam 4 mii de cazuri, iar acum numărul îmbolnăvirilor depăşeşte 104 mii. Sistemul spitalicesc spaniol nu era pregătit să facă faţă acestui uragan epidemiologic, aşa că mulţi medicii au fost trimişi să lupte cu mâinile goale.

„Mai sunt şi alţi colegi de ai tăi care la fel s-au îmbolnăvit? Da, foarte mulţi pentru că la acea etapă nu era absolut protejaţi cu nimic. Am avut doar o mască, mănuşi dar nu am avut costumul corespunzător şi măştile necesare”, a declarat Ştefan Botnaru.

Ştefan a urmat un tratament simptomatic şi s-a recuperat în 3 săptămâni. Nu l-a speriat boala, aşa că acum se pregăteşte să revină la muncă şi nu oriunde. Va merge să îngrijească bolnavii într-un Centru Covid-19 care abia acum se amenajează.

„O să fie ture de 12 ore în acest spital de campanie care o să fie organizat. Spitalul e într-un orăşel de lângă Barcelona. Este o pistă atletică care era o capacitate în jur de 300 de pacienţi. Aştept să mă reîncorporez cu nerăbdare pentru că ştiu că colegii mei şi pacienţii au nevoie de mine”, a spus medicul.

În Spania, riscul de infectare a medicilor este deja redus ănetru că sunt echipaţi ca la carte. Dispun de echipament de protecţie, ceea ce lipsea cu desăvârşire la începutul epidemiei. Tocmai din acest motiv, 14% dintre bolnavi de coronavirus din Spania sunt cadre medicale, spune medical basarabean.

Şi mai spune că cetăţenii spanioli respectă cu stricteţe regulile autorităţilor şi nu ies din casă decât cu motive întemeiate. Cei care sfidează regimul de carantină, primesc amenzi usturătoare.