Un magistrat va ajunge pe banca acuzaţilor pentru îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţia de avere
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un magistrat va ajunge pe banca acuzaţilor pentru îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţia de avere

Procuratura Anticorupţie anunţă despre finalizarea urmăririi penale într-o cauză penală în care unui magistrat i se incriminează săvârşirea infracţiunilor de îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii.

În perioada anilor 2013-2017, activând în funcţia de judecător, acesta a inclus intenţionat date incomplete sau false, în declaraţia de avere şi interese personale. Mai mult, în proprietatea magistratului şi familiei sale au fost depistate bunuri, valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu puteau fi obţinute legal.

Astfel, pe parcursul anchetei penale, procurorii au sesizat mai multe nereguli în procesul de declarare a averilor şi intereselor învinuitului. Acesta a omis includerea în declaraţia de avere pentru anul 2016, a unui venit de 48 000 lei, obţinut sub formă de depuneri băneşti de la un cetăţean, pe cardul său bancar. Pentru a majora neîntemeiat veniturile declarate, a inclus intenţionat în aceeaşi declaraţie, date incomplete şi false privind înstrăinarea unui imobil, indicând o valoare mai mare cu aproximativ 10 000 lei decât îl declarase anterior.

Concomitent, a indicat în declaraţie, o valoare mai mică de preţ, la dobândirea unui automobil de 450 000 de lei, cu scopul încadrării cheltuielilor totale efectuate pe parcursul anului 2016 în limita veniturilor legal declarate, însă preţul real de cumpărare a automobilului a constituit 41 000 euro (echivalentul a 895 555 lei potrivit ratei BNM la data procurării).

În continuare, procurorii au constatat că învinuitul, activând în calitate de judecător, deţinea în proprietate bunuri valoarea cărora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite legal, nefiind posibilă obţinerea lor pe cale licită.

Astfel, magistratul şi soţia sa, deşi indicau în declaraţiile de avere pentru perioada 2014-2016, venituri totale obţinute în mărime de 1 444 958 lei, s-a stabilit că pe parcursul acestei perioade, inclusiv de pe cardurile bancare deţinute de soţi, au fost efectuate achitări privind procurarea unor bunuri şi servicii şi retragere de numerar în sumă totală de 2 085 101 lei. Cheltuielile prevalează veniturile cu 640 143 lei, fapt prin care se constată diferenţa substanţială dintre averea dobândită şi veniturile obţinute de către subiectul declarării împreună cu membrii familiei în sensul prevederilor Legii privind declararea averii şi a intereselor personale.

De menţionat că, învinuitul nu îşi recunoaşte vina în săvârşirea infracţiunilor incriminate, iar dacă acesta va fi găsit vinovat de fals în declaraţii, riscă o amendă de la 400 la 600 u.c. sau închisoare de până la 1 an, iar pentru îmbogăţire ilicită, acesta riscă o amendă în mărime de la 8000 la 10000 u.c. sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe un termen de la 10 la 15 ani.

În vederea confiscării extinse, procurorii au aplicat sechestre pe bunuri şi mijloace financiare ale inculpatului în valoare totală de peste 1 000 000 de lei.
Similare
RECOMANDĂRI