ACTUALITATE

Un lot de rachete antigrindină, testate la Călăraşi

post-img

Un exerciţiu de testare antigrindină cu rachete de producţie bulgară „Loza2” şi rachete de producţie rusă de tip „Alazani-6”, a avut loc ieri , la punctul de lansare antigrindină din raionul Călăraşi. Potrivit ministrului Perju, sistemul de protecţie antigrindină implementat în R. Moldova are o eficienţă de circa 85% şi acoperă circa 1, 665 mln ha din teritoriul ţării, precum şi este unul dintre cele mai eficiente şi mai puţin costisitoare, costul unui hectar de teren agricol fiind de circa 3 euro.

„Peste  un milion 665 mii de ha de terenuri agricole, de pe teritoriul a 24 de raioane ale ţării sunt protejate de grindină, datorită a 6 puncte de comandă şi 132 puncte de lansare antigrindină. Datele statistice din ultimii zece ani demonstrează că eficacitatea lucrărilor antigrindină constituie, anual 85 – 90%, ceea ce înseamnă că aplicarea metodei rachetare permite combaterea fenomenului antigrindină” a menţionat ministrul Ion PERJU.

Ministrul a adăugat că sistemul antigrindină necesită investiţii pentru a fi extins şi pentru a majora suprafaţa de terenuri protejate.

„În anul curent, pentru extinderea sistemului, este necesar a suplini alocaţia bugetară cu 3 de milioane de lei, bani necesari pentru amplasarea a altor 18 puncte rachetare, datorită cărora vom reuşi extinderea suprafeţelor agricole protejate cu încă 250 mii ha, în raioanele Ştefan Vodă, Căuşeni, Hînceşti şi Şoldăneşti”, a subliniat ministrul Perju.

În context, Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice din Republica Moldova, a vorbit în discuţia cu ministrul despre provocările cu care se confruntă instituţia, menţionând necesitatea majorării efectivului de personal: „Pentru asigurarea funcţionalităţii eficiente a punctelor de lansare antigrindină este necesar majorarea unităţilor de personal, pentru unităţile speciale din teritoriu”.