ACTUALITATE

Un GENOCID de lungă durată a fost realizat împotriva românilor. Principala ţintă au fost tinerii

post-img

În Basarabia a avut loc un genocid demografic de lungă durată, atât în urma anexării de la 1812, cât şi după ocupaţia sovietică, spune demograful Valeriu Sainsus, în emisiunea „Basarabia – 100 de ani de istorie necenzurată” de la Radio România Chişinău.

Acest genocid, cu scop bine definit de a distruge un popor care îşi are origini profunde istorice în acest spaţiu, a fost realizat prin represiuni, arestări şi deportări în Siberia, mobilizarea la muncă în regiunile nordice, mobilizarea tinerilor la explorările de minereuri etc., constată Valeriu Sainsus, scrie Radio Chişinău.

De cele mai dese ori, în urma schimbului de regimuri au suferit tinerii, fiind vizaţi direct cei doritori să se afirme, sau iau poziţie vizavi de aceste regimuri.

În contextul dat, genocidul împotriva românilor din Basarabia a periclitat potenţialul de reproducer, a creat  pierderi enorme de populaţie, care s-a strămutat spre vest, iar o bună parte din populaţia din Imperiul Sovietic a sosit în acest teritoriu. 

Potrivit demografului Valeriu Sainsus, R.Moldova a pierdut în ultimele decenii, din cauza migraţiei, mai multă populaţie decât în cele două războaie mondiale:

Recensământul din 1989 arăta că populaţia R. Moldova va ajunge la 5 milioane, ceea ce nu s-a întâmplat, iar eu rămân destul de pesimist că vom mai atinge vreodată această cifră. Mai mult decât atât, în următorii 20 de ani noi vom rămâne la limita de doar un milion de persoane. În prezent se atestă şi o migraţie de familiilor, reunirea familiilor migranţilor, pentru că în prezent  pleacă şi copii din R. Moldova. O dovadă că suntem în criză demografică este şi faptul că naşterile se produc nu în ţară, dar se produc şi sunt contabilizate deja în populaţiunea altor state. În contextul în care migraţia va mai continua să aibă tendinţele date, riscăm să devenim un „ţarc” şi nu o ţară.

---

În 2018, întreaga românitate a marcat 100 de ani de la Marea Unire, un moment de glorie a poporului român. ”Basarabia – 100 de ani de istorie necenzurată” este o emisiune despre beneficiile unirii de la 1918 asupra Basarabiei, despre oamenii care au votat unirea, despre cei care au luptat pentru păstrarea valorilor româneşti şi a limbii române după ocupaţia sovietică, realizată în anul Centenarului de Mariana Vasilache la Radio România Chişinău.