Un fost director de spital, în vizorul ANI, după ce şi-a angajat soţia în calitate de şefă a secţiei Terapie, în rezultatul unui concurs
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Un fost director de spital, în vizorul ANI, după ce şi-a angajat soţia în calitate de şefă a secţiei Terapie, în rezultatul unui concurs

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privinţa fostului director al Spitalului raional Criuleni, care ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Potrivit informaţiilor din cadrul controlului, care a fost iniţiat în baza unei sesizări, în luna mai 2018, subiectul vizat, aflându-se în funcţia de director al spitalului, a emis şi a încheiat direct acte juridice cu soţia sa, care ar fi fost selectată în calitate de şefă al secţiei Terapie din cadrul spitalului, în rezultatul unui concurs.

Conform legii, în momentul în care pe masa unui subiect al declarării averii şi intereselor personale au ajuns acte juridice şi/sau administrative, în care figurează o persoană apropiată, în sensul Legii 133/2016 - ar trebui să se abţină de la semnarea acestora şi, în termen de trei zile, să declare situaţia de conflict de interese la organul ierarhic superior.

În cadrul controlului, fiindu-i solicitat punctul de vedere, fostul director a invocat că ar fi emis o declaraţie despre conflictul de interese în care s-a aflat cu soţia sa, depusă la juristul instituţiei. În baza acestor delcaraţii, inspectorul de integritate a stabilit că - în situaţia dată, subiectul avea obligaţia de a se conforma prevederilor legale şi ar fi trebuit să se adreseze direct Consiliului raional Criuleni pentru a-şi soluţiona starea de conflict de interese, iar faptul că a semnat o declaraţie şi a transmis-o juristului instituţiei nu se justifică ca fiind o conformare a acestuia la prevederile legale.

În contextul dat, inspectorul de integritate a decis că – fostul director al Spitalului raional Criuleni a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, manifestat prin – nedeclararea la organul ierarhic superior a conflictelor de interese, conform termenului legal; nesoluţionarea conflictelor de interese reale; emiterea şi încheierea directă a actelor administrative/juridice cu o persoană apropiată (soţia).

Dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai deţină o funcţie publică sau de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani. Acesta ar putea fi înscris şi în Registrul Interdicţiilor al ANI.
Similare
RECOMANDĂRI