Un fost director al SPPS, cu avere nedeclarată. ANI va cere confiscarea acesteia
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un fost director al SPPS, cu avere nedeclarată. ANI va cere confiscarea acesteia

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unui fost director interimat al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. Acesta a fost stabilit cu diferenţă vădită în mărime de aproximativ 253 de mii de lei şi diferenţă substanţială, în sumă de peste 940 de mii de lei, încălcând astfel regimul juridic al declarării averii şi interese personale.

Potrivit actului de constatare emis de ANI, este vorba despre Anatolie Golea, iar procedura de control pe numele subiectului a fost iniţiată în baza unei sesizări. Controlul averii a avut loc pentru perioada ianuarie 2012-iunie 2019, fiind extins pe numele soţiei şi copiilor acestora.

Astfel, pentru perioada 2012-2016, inspectorul de integritate a identificat diferenţa vădită de 253 e mii de lei, care a fost generată din depunerile mijloacelor financiare pe conturile firmelor gestionate de către familie. Deoarece suma respectivă a fost generată pentru perioada legii anterioare, confiscarea acesteia este imposibilă.

 Diferenţa substanţială de peste 940 de mii de lei a fost generată pentru data de 6 ianuarie 2017, când subiectul a depus în numerar 30 de mii lei. În perioada august 2016 – iunie 2019, subiectul împreună cu familia au obţinut un venit total net în mărime de peste 4,2 milioane de lei şi au suportat cheltuieli în sumă totală de peste 3,8 miliaone de lei.

Respectiv, în ziua depunerii acestor mijloace financiare de 30 mii de lei, subiectul nu dispunea de bani suficienţi, fapt ce a dedus diferenţa substanţială de peste 940 de mii de lei. Fostul director al SPPS a avut dreptul de a-şi expune punctul de vedere, invocând că în familia sa este instituită o tradiţie,  în care mama sa donează de sărbători membrilor familiei câte 50 de mii de lei şi/sau suportă toate chetuielile pentru organizarea acestora.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate va sesiza Procuratura Generală pe aspectul îmbogăţirii ilicite şi va solicita Serviciului Fiscal de Stat iniţierea unui control fiscal. Totodată, ANI va depune în instanţa de judecată cererea privind confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 940 de mii de lei.

Subiectul are dreptul să contestul actul în instanţa de contencios administrativ, iar dacă actul va rămâne definitiv, acesta riscă să fie decăzut din dreptul de a mai ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.

Similare
RECOMANDĂRI