ACTUALITATE

Un cultivator din Bardar se mândreşte că produce legume bio

Pe tarabele din piaţă, dar şi pe rafturile magazinelor, au început să apară primele zarzavaturi autohtone, crescute pe terenuri protejate. Pentru Iurie Bivol, agricultura nu reprezintă doar o sursă de venit, ci şi o pasiune. Agricultorul din Bardar se laudă că produce legume bio.

Acum două decenii, Iurie Bivol a decis să se dedice legumiculturii. Agricultorul citeşte literatură de specialitate şi se consultă cu experţi din domeniu. În anul 2009, după probleme cu recolta de roşii pe piaţa locală, a hotărât să investească în construcţia unor sere. Îşi preţuieşte munca şi efortul pe care-l depune iar familia îl susţine în toate.

Iurie Bivol este de părere că oamenii trebuie să se întoarcă la metodele tradiţionale de îngrijire şi exploatare a pământului. De doi ani are ajutorul lui Marcel Midoni, un tânăr care s-a întors acasă, din Marea Britanie, pentru a fi alături de familie.

Legumele antreprenorului din satul Bardar sunt cultivate pe o suprafaţă de 3,6 hectare. Serele produc o recoltă anuală de aproximativ o mie de tone, în două cicluri: primăvara-vara şi vara-toamna. O dată la două săptămâni, acestea sunt supuse testelor pentru metale grele, iar zilnic, înainte de fiecare livrare, este verificată cantitatea de nitraţi. Astfel, producătorul se asigură ca produsele sale sunt de calitate şi inofensive.