ULTIMA ORĂ! ONU susţine că Rusia trebuie să-şi retragă Armata de pe teritoriul Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

ULTIMA ORĂ! ONU susţine că Rusia trebuie să-şi retragă Armata de pe teritoriul Republicii Moldova

Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluţia depusă de Republica Moldova şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei.

Documentul cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces. În favoarea acestuia au votat 64 de state, 14 au fost împotrivă, iar 83 s-au abţinut.
 

Prezentând proiectul rezoluţiei de la tribuna ONU, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene,  Tudor Ulianovschi, a menţionat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc faţă de altă ţară. "Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul său nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU", a menţionat Tudor Ulianovschi

În textul rezoluţiei sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.

Similare
RECOMANDĂRI