Ultima oră! Klaus Iohannis face un apel de URGENŢĂ către Consiliul European şi Comisia Europeană, cu privire la situaţia din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ultima oră! Klaus Iohannis face un apel de URGENŢĂ către Consiliul European şi Comisia Europeană, cu privire la situaţia din R. Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situaţia din Republica Moldova, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

„Stimate domnule Preşedinte al Consiliului European,

Stimate domnule Preşedinte al Comisiei Europene,

România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relaţie specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, şi împărtăşind o limbă, o istorie şi o cultură comune, este preocupată de evoluţiile aflate în desfăşurare la Chişinău.

În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi, în acelaşi timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituţională şi politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decât atât, după cum sunt convins că ştiţi, această criză, în imediata vecinătate a României şi a Uniunii Europene, prezintă mize semnificative pentru stabilitatea şi securitatea regionale pe care Uniunea Europeană şi statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate faţă de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum şi prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor Republicii din Moldova, care în majoritate şi-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a ţării lor, după cum s-a confirmat şi la alegerile parlamentare din februarie 2019.

În acest context, fac apel la dumneavoastră, în regim de urgenţă, pentru a identifica, împreună cu statele membre ale Uniunii Europene, acţiuni concrete pentru a pune capăt situaţiei actuale printr-o soluţie negociată în Republica Moldova, pe baza valorilor şi principiilor Uniunii Europene.

România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanţă cu obiectivul nostru strategic, care este şi obiectivul Uniunii Europene, acela de a susţine parcursul european al Republicii Moldova.

Cu stimă,

Preşedintele României

Klaus-Werner Iohannis

 

Excelenţei sale Domnul Donald Tusk

Preşedintele Consiliului European,

 

Excelenţei sale Domnul Jean-Claude Juncker

Preşedintele Comisiei Europene

 

Cc: Doamnei Federica Mogherini

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate / Vicepreşedinte al Comisiei Europene

 

Domnului Johannes Hahn

Comisar pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri în vederea Extinderii”

Similare
RECOMANDĂRI