ACTUALITATE

UE susţine dezvoltarea societăţii civile din Republica Moldova

Uniunea Europeană a oferit, în ultimii trei ani, trei milioane de euro pentru dezvoltarea societăţii civile din Republica Moldova. În total, 100 de organizaţii obşteşti au beneficiat de granturi şi au implementat diverse proiecte la nivel local, în peste 420 de localităţi.

Ion Meleştean este director executiv la Institutul de Dezvoltare Urbană. Organizaţia sa a beneficiat de un grant în valoare de 30 de mii de euro şi a elaborat o strategie de dezvoltare a raionului Leova.

ION MELEŞTEAN, director executiv, Institutul de Dezvoltare Urbană: „Include o viziune de dezvoltare a localităţii şi a raionului pe o perioadă de de la 6 la 7 ani. Adică sunt incluse principalele activităţi ce urmează să fie implementate de către primărie sau consiliul raionual, în domeniul infrastructurii, în domeniul serviciilor educaţionale, serviciilor de cultură, îmbunătăţirea infrastructurii publie, de apă, canalizare”.

De un grant de aproape 10 mii de euro a beneficiat şi Asociaţia Obştească "Hai Moldova". Organizaţia a desăşurat timp de doi ani mai multe activităţi care au contribuit la îmbunătăţirea calităţii mediului. Ei au plantat în jur de 12 mii de copaci, în 7 localităţi din Republica Moldova.

NADEJDA CEBOTARI, preşedinte, Asociaţia Obştească "Hai Moldova": „Am implementat un program de educaţie ecologică în şcolile din aceste 7 localităţi. Şi am realizat mai multe acţiuni concrete, care implică cetăţenii în plantarea copacilor, acţiuni de salubrizare”.

În total, 100 de organizaţii obşteşti au beneficiat de granturi din partea Uniunii Europene, de la o mie de euro până la 60 de mii.

ANNA SEVERIN, lider de proiect: „Organizaţiile au un profil foarte divers, însă iniţieativele pe care le-au implementat trebuiau să ţintească neapărat principii de bună guvernare. Ceea ce este un domeniu foarte vast şi curpinde diverse aspecte. Avem proiecte în domeniul acordării asistenţei sociale, sau incluziune, este un domeniu separat. Proiecte pentru tineri, care se implică în educaţie mediatică, spre exemplu”.  

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Cred că acest proiect a lăsat un impact pozitiv asupra Republicii Moldova şi a ajutat la sustenabilitatea societăţii civile. Pentru că, aşa cum am spus, organizaţiile civile şi cetăţenii au avut şansa de a construi un viitor mai bun pentru ţara lor”.

Proiectul finanţat de Uniunea Europeană a fost implementat în perioada anilor 2019-2021 şi a avut ca obiectiv dezvoltarea societăţii civile din Republica Moldova la nivel local.