Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE este îngrijorată şi dezamăgită de decizia Chişinăului de a trece la sistemul mixt de vot

Şefii comisiilor parlamentare europene sunt îngrijoraţi de modificarea sistemului electoral. Aflaţi într-o vizită oficială în Republica Moldova, mai mulţi europarlamentari au anunţat că reforma electorală este cauza întârzierii primei tranşe din cele 100 de milioane de euro, promise anterior de Bruxelles.

Oficialii de la Bruxelles spun că, din ianuarie 2017, Uniunea Europeană este pregătită să ofere Republicii Moldova asistenţă macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro. Acordarea fiecărei tranşe este condiţionată de respectarea mai multor angajamente. Printre care şi recomandarea Comisiei de la Veneţia privind inoportunitatea modificării legislaţiei electorale. Aviz care nu a fost respectat de guvernanţii de la Chişinău.

Deşi spun că este decizia suverană a statului Republica Moldova de a-şi decide sistemul electoral, parlamentari europeni spun că anume modificarea legislaţiei electorale a determinat Uniunea Europeană să blocheze temporar prima tranşă din banii promişi anterior.

Delegaţia Parlamentului European efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 2-6 aprilie, pentru a evalua nivelul de implementare a Acordului de Asociere şi a monitoriza eficienţa utilizării sprijinului financiar acordat de UE.
Similare
RECOMANDĂRI