Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE, alături de R. Moldova în lupta cu pandemia. Astăzi, Republica Moldova a primit unul dintre cele mai consistente ajutoare umanitare, de la debutul crizei sanitare

Uniunea Europeană ne sare, din nou, în ajutor pentru a face faţă pandemiei. Astăzi, Republica Moldova a primit unul dintre cele mai consistente ajutoare umanitare, de la debutul crizei sanitare, în valoare totală de 2,8 milioane de euro. Lotul, oferit de UE în comun cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, conţine 1,2 milioane de măşti medicale, aproape 150 de mii de respiratoare, peste 36 de mii de halate de protecţie şi mai bine de 16 mii de ochelari de protecţie.

Camioanele care au transportat peste 1,5 milioane de piese din echipamentul personal de protecţie, au sosit la Chişinău după mai multe luni de aşteptare. 

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale: "Toate aceste echipmente de protecţie personală după cum a fost făcut şi până la etapa respectivă vor fi redirecţionate în baza evaluării necesităţilor către acele instituţii medicale care au profilul Covid sau non-Covid, dar în dependenţă de priorităţile-cheie care există acum în sistemul de sănătate".

Toate echipamentele livrate corespund celor mai înalte standarde de calitate şi siguranţă. Acestea vor ajunge şi în spitalele din stânga Nistrului.

IGOR POKANEVYCH, şeful Biroului regional al OMS pentru Europa: "Procesul a început cu câteva luni în urmă şi, în acel timp, erau atât de multe incertitudini încât era o adevărată vânătoare a măştilor şi a ochelarilor de protecţie. Acum, cu toate aceste echipamente, aici lucrătorii medicali vor avea cea mai bună protecţie".

La ceremonia oficială de predare a echipamentelor au fost prezenţi toţi ambasadorii statelor membre ale UE în Republica Moldova.

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ambasadorul UE la Chişinău: "Uniunea Europeană încă o dată vrea să ajute cetăţenii RM, instituţii în lupta bolii, infecţiei coronavirus cu care ne confruntăm toţi şi care ne-a găsit pe toţi nepregătiţi".

Cei prezenţi la eveniment au avut parte şi de o demonstraţie a modului corect de utilizare a echipamentelor de protecţie. 

Acesta este primul lot umanitar oferit de UE, urmând să ajungă in Republica Moldova şi alte echipamente de protecţie. Este vorba despre 330 de mii de mănuşi,  356 de concentratoare de oxigen, 41 monitoare pentru pacienţi, 40 de ventilatoare, 215 pulsoximetre, 1.500 kituri pentru testele de laborator şi 12 mii de kituri pentru prelevarea probelor. 

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: "Din păcate, nu suntem nici la mijlocul pandemiei. În aceste condiţii suportul pe care îl primim de la prietenii noştri din UE şi alte ţări este foarte foarte improtant, de aceea mulţumim mult".

Această acţiune face parte din răspunsul Uniunii Europene la pandemia COVID-19. Pe 27 martie 2020, comunitatea europeană a anunţat că va oferi asistenţă de peste 30 de milioane de euro pentru şase ţări din Parteneriatul Estic. 
Similare
RECOMANDĂRI