Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ucraina anulează un contract cu o companie americană pentru extragere de gaze în Marea Neagră. În proiect era asociată şi o firmă românească

Noul guvern al Ucrainei a anulat un contract uriaş cu o companie americană pentru explorare şi extragere de gaze şi petrol în Marea Neagră. Totul urma să aibă loc într-o zonă apropiată de platforma continentală a României. În proiect era asociată şi o firmă românească. Situaţia a fost dezvăluită de presa ucraineană, iar efectele ei sunt departe de a fi încheiate.

Compania americană a câştigat licitaţia în iulie, în timpul fostului guvern de la Kiev. Două luni mai târziu, noul guvern anulează contractul. Ar fi fost una dintre cele mai mari investiţii străine făcute în Ucraina, comentează Reuters.

Directorul filialei din Ucraina este un fost parlamentar rus, care obţinuse în luna mai cetăţenia ucraineană. El a declarat că investiţia imediată ar fi fost de 200 de milioane de dolari. Iar două firme partenere, din România şi Irlanda, erau pregătite să desfăşoare lucrări.

Compania americană obţinuse drepturile de explorare şi extragere pe 50 de ani, pe o suprafaţă de 9800 de km 2, într-o zonă apropiata de platforma continentală a României. O victorie de scurtă durată, comentează Kyev Post.

Rămâne de văzut în ce măsură România reuşeşte să mute strategic în această ecuaţie a intereselor energetice şi geopolitice în Marea Neagră.

Similare
RECOMANDĂRI