ACTUALITATE

TVR, în topul surselor credibile de unde îşi iau românii informaţiile, arată un studiu Reuters

Românii întră în marea reţea de internet într-un ritm ameţitor. Creşterile sunt de două cifre. E o armă cu două tăişuri, atrag atenţia analiştii. Dacă nu sunt atenţi, vor fi înghiţiţi de valul ştirilor false, din ce în ce mai multe în mediul virtual, arată un studiu Reuters. În ultima perioadă însă, arată acelaşi document, românii sunt mai atenţi şi caută să afle adevărul. Televiziunea Română rămâne în topul televiziunilor pe care românii le urmăresc în spaţiul online.

România se transformă pe zi ce trece într-o ţară în care internetul dictează în raport cu celelalte medii de informare.

Potrivit unui studiu coordonat de Institutul Reuters pentru Jurnalism, de la Universitatea din Oxford, 88% dintre români aleg să se informeze din mediul online, inclusiv de pe reţelele de socializare.

Chiar dacă citesc ştiri din mai multe surse zilnic, experţii atrag atenţia asupra valului tot mai mare de informaţii false. Aşa-numitul fenomen fake news este greu de combătut, în ciuda tuturor eforturilor.

Sophie Nicholson, Agenţia France-Presse: Cred că fenomenul va continua şi va fi şi mai rău. Este o mare provocare pentru că felul în care tehnologia avansează devine mult mai uşor să faci filmuleţe false. Va fi o mare provocare, iar jurnaliştii şi publicul au nevoie de educaţie, să înveţe cât mai multe despre tehnologie.

Raluca Radu, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti: Toate aceste discuţii îi fac să fie mai atenţi la ce consumă, fie că este vorba de media tradiţională: TV, radio sau sau presă tipărită. Pe internet este foarte uşor să treci de pe un site pe celălalt.

În topul surselor credibile din mediul online se află televiziunea publică.

Antonio Momoc, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti: Toţi aceşti oameni care sunt în zona online văd în televiziunea publică o zonă unde poate avea loc un dialog care ar putea să fie unul care să permită existenţa tuturor vocilor de pe piaţă.

Studiul Reuters a fost realizat la începutul acestui an în 37 de ţări din toată lumea.