Tudor Ulianovschi: Regimul liberalizat de vize cu UE nu este în pericol
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tudor Ulianovschi: Regimul liberalizat de vize cu UE nu este în pericol

Regimul liberalizat de vize cu UE nu este în pericol şi niciun oficial din Comisia Europeană nu a declarat că este dezamăgit de Republica Moldova. Este o interpretare a unor critici constructive cu îndemnul de a efectua reforme. Declaraţiile au fost făcute de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, invitat al emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Regimul liberalizat de vize cu UE nu este în pericol, nu există risc. Ne încadrăm în acel coeficient sau procent impus de către acest regim pentru Republica Moldova”, a declarat Tudor Ulianovschi.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene susţine că speculaţiile referitoare la dezamăgirea parteneriatului estic faţă de R. Moldova nu sunt constructive, fiindcă statistica demonstrează contrariul. „Nu aş da calificative ca dezamăgire, fiindcă niciun comisar sau niciun oficial din Comisia Europeană nu a utilizat acest cuvânt şi cred că este o interpretare a unor critici constructive cu îndemnul de a efectua reforme. Aici cred că este important să ne uităm peste declaraţii politice şi emoţii. Sunt sigur că orice reformă sau orice proces amplu de reforme este unul continuu şi este evident că mai avem mult de lucru, dar în acelaşi timp conştientizăm care sunt necesităţile”. 

Tudor Ulianovschi a mai menţionat că orice reformă necesită linişte şi stabilitate în ţară, şi mai puţină luptă politică. „Orice reformă necesită o sincronizare a tuturor instituţiilor naţionale şi nu are loc peste noapte”. 

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene crede că R. Moldova, geopolitic şi geostrategic, este un stat european şi modelul pentru Republica Moldova de dezvoltare este cel european.

Tudor Ulianovschi consideră că R. Moldova a atins acel punct de neîntoarcere din punct de vedere al procesului de integrare europeană. „Ne dorim desigur o relaţie pragmatică, corectă cu Federaţia Rusă, dar nu în detrimentul propriei noastre suveranităţi şi independenţe naţionale. Pentru noi este important să avem relaţii nu doar cu Federaţia Rusă, dar şi cu statele membre ale CSI pe plan bilateral”.

Tudor Ulianovschi a mai adăugat că Federaţia Rusă este un stat cu care Republica Moldova trebuie să dezvolte relaţii. „Cred că trebuie să privim din punct de vedere al interesului naţional al Republicii Moldova. Pe de o parte, Federaţia Rusă reprezintă o piaţă de desfacere pentru produsele autohtone mari. Pe de altă parte, avem un număr extrem de mare de cetăţeni ai R. Moldova care domiciliază sau care sunt la muncă sezonieră în Federaţia Rusă, de care diplomaţia R. Moldova trebuie să aibă grijă şi trebuie să avanseze interesele acestora”.

Ministrul a mai declarat că Republica Moldova are nişte priorităţi naţionale şi diplomaţia Republicii Moldova există. „Ea trebuie să fie una activă, proactivă, uneori mai puţin comodă pentru alţi parteneri, nu doar Federaţia Rusă, în promovarea propriilor sale interese. Avem interesul de a relua dialogul constructiv cu Federaţia Rusă, dar în acelaşi timp avem interesul de a reitera problemele cu care ne-am confruntat şi să cerem, şi am cerut de multe ori să fim trataţi cu respect, atât ca ţară, dar şi ca un stat pe teritoriul căruia se află ilegal trupe militare ruseşti în regiunea transnistreană”.
Similare
RECOMANDĂRI