Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trei automobile electrice vor traversa în următoarele patru zile Republica Moldova, de la nord la sud

Trei automobile electrice vor traversa în următoarele patru zile Republica Moldova, de la nord la sud. Maşinile vor utiliza pentru încărcare doar prizele publice existente, pentru a promova inovaţia în transportul auto şi a arăta performanţele acestori tipuri de automobile.

Participanţii la această expediţie vor parcurge aproape o mie de kilometri.

VLADIMIR ZAPOROJAN, participant, Moldova Hybrid Electro Maraton: „Urmează să ne încărcăm astăzi pe traseul spre sud, urmează o zi în care mergem de la sud până la nord în jur de 550 de km. Infrastructura ţării permite încărcarea maşinilor şi pe acest traseu, vom avea undeva vreo 3-4 staţionări în dependenţă de kilometrajul care îl vom avea la bord, ca să facem plinul ca să ajungem la destinaţia finală.”

Una dintre maşini este sută la sută electrică şi cu o singură încărcare poate parcurge aproape 400 de kilometri.

ILIE TOMA, organizator, Moldova Hybrid Electro Maraton: „Acesta este un automobil electric cu cea mai mare autonomie din toate pe care la avem aici în turul nostru electric, are o baterie de 52 kw, încărcarea are loc prin asemenea port conectat la una, care sunt instalate acum în Moldova, autorizarea are loc fie printr-o aplicaţie de telefon mobil, fie printr-un card pe care îl cumperi dacă eşti utilizator permanent. Respectiv maşina se încarcă în două ore, în cazul în care vii absolut descărcat.”

Proiectul de dezvoltare a reţelei de staţii de încărcare pentru vehicule electrice este implementat datorită parteneriatului dintre PNUD Moldova şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Ministerul Economiei. În cadrul acestui proiect, pe parcursul anului 2020, au fost instalate 30 de staţii de încărcare. Până la sfârşitul anului, încă 30 de staţii urmează să devină funcţionale.

SIMION BERZOI, ofiţer de proiect, PNUD Moldova: „La moment au fost instalate 30 de staţii din 63, care urmează a fi instalate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sperăm foarte mult ca în acest an să reuşim să le instalăm pe toate. În 2018 când am început acest proiect în ţară erau mai puţin de 10 încărcătoare şi doar 40 de vechicule electrice. La moment în întreaga ţară sunt  aproape 70 de încărcătoare, iar numărul maşinele electrice este de aproape 500”.

Valoarea proiectului este de două milioane de lei.
Similare
RECOMANDĂRI