ACTUALITATE

Traseul turistic din comuna Chişcăreni a fost desemnat drept cea mai bună politică locală din Moldova

post-img

Zece cele mai bune şi mai proaste politici locale şi regionale din Moldova implementate în august-octombrie 2018 au fost identificate şi evaluate de către membrii unui Consiliu de Evaluare, la invitaţia IDIS „Viitorul” şi institutul INEKO din Slovacia. Activitatea urmăreşte descrierea practicilor durabile, rezistente în timp, care pot fi transferate şi în alte comunităţi, având ca rezultat final îmbunătăţirea calităţii politicilor locale şi regionale de dezvoltare. 

Politicile publice au fost măsurate pe baza a două criterii aprobate metodologic, luând în considerare importanţa lor pentru comunitate şi sustenabilitatea acestora. Astfel, membrii Consiliului de Evaluare au apreciat şi clasificat politicile analizate după (a) calitate, criteriu care cuprinde valori situate între -3 şi 3 şi (b) importanţa acestei politici pentru comunitate şi economie, adică impactul care îl produce, utilizând o scară procentuală de la 0 la 100%. Iar înmulţirea celor două criterii reprezintă scorul final al fiecărei politici, care se încadrează între -300 şi 300 de puncte.

Potrivit analizei, cele mai bune cinci politici publice locale din ţara noastră se referă la traseul turistic lansat pe 30 septembrie în comuna Chişcăreni, raionul Sângerei – cu un scor final de 202,6 puncte, sala polivalentă de sport din satul Colibaşi, raionul Cahul – 161,5 puncte, Centrul comunitar „Bătrâneţe activă” din satul Sămăşcani, raionul Şoldăneşti – 151,6 puncte, harta serviciilor sociale din municipiul Bălţi, cu un scor final de 147,8, dar şi harta resurselor locale a teritoriului Grupului de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” din raionul Străşeni, care a acumulat un scor final de 145,4 puncte.

Astfel, pe lângă faptul că comuna Chişcăreni din raionul Sângerei este renumită pentru Festivalul sarmalelor şi plăcintelor organizat anual, localitatea are toate şansele să devină o atracţie turistică în Moldova. Traseul turistic „La Chişcăreni - ACASĂ” le va permite vizitatorilor să descopere istoria şi locurile frumoase ale localităţii.

„Impactul acestei politici locale este unul pe termen lung şi ţine de atragerea investiţiilor, crearea locurilor de muncă şi impulsionarea dezvoltării socio-economice a comunei. Ba mai mult, noul traseu turistic din comuna Chişcăreni dezvoltă turismul rural, ramură cu un potenţial enorm de dezvoltare”, consideră Diana Enachi, membra a Consiliului de Evaluare.

Principalele puncte de atracţie sunt monumente istorice din perioada boierului Nicolae Casso, popasuri turistice în spaţii forestiere, un centru de artizanat, precum şi patru agro-pensiuni cu servicii turistice complete. Ideea creării traseului turistic aparţine primăriei şi a fost susţinută prin contribuţiile  băştinaşilor.

O altă o politică care a devenit posibilă mulţumită băştinaşilor este şi sala polivalentă de sport din satul Colibaşi, deschisă în luna august. Astfel, a fost renovată clădirea fostului cinematograf prin reorganizarea spaţiului interior, dar şi reparaţia capitală a clădirii. Sala polivalentă de sport are o suprafaţă de circa 200 metri pătraţi şi include spaţii construite conform celor mai moderne tehnologii. Pe lângă spaţiul dotat cu aparate de fitness, localnicii de diferite vârste pot practica şi alte activităţi: dansuri sportive, lupte libere, atletică, gimnastică etc.

 „Impresionează efortul localnicilor, fapt ce denotă spiritul şi iniţiativa civică dezvoltată din localitate”, este de părere Igor Bucătaru, membru al Consiului de Evaluare.

Iar pentru a le asigura tinerilor în etate o bătrâneţe activă, Primăria satului Sămăşcani din raionul Şoldăneşti, în parteneriat cu HelpAge International, a deschis pe 10 august Centrul comunitar „Bătrâneţe activă”, care este unul dintre primele instituţii de acest gen în raion.

„Această instituţie reprezintă o practică concretă şi cu beneficiari direcţi; un model demn de urmat şi de replicat şi în alte localităţi din ţară”, spune membrul Consiliului de Evaluare, Veaceslav Aftene. Centrul comunitar, care se află în blocul vechi al grădiniţei din localitate, asigură accesul la activităţi sociale, educaţionale şi recreative a cel puţin 300 de persoane în etate din comunitatea locală, susţinând-le astfel integrarea socială.

La rândul său, membrii Consiliului de Evaluare au evaluat şi două politici negative care prezintă anumite încălcări ale principiilor de transparenţă. Este vorba de două cazuri intens mediatizate, dar care însă trebuie apreciate de către instituţiile competente şi anume posibilul conflict de interese în decizia Primăriei satului Măgdăceşti de achiziţionare a imobilului pentru grădiniţa din sat şi imperiul de construcţii al primarului din satul Băgzeşti, raionul Teleneşti.

Acest sumar reprezintă cea de-a patra ediţie a seriei de politici şi acţiuni de interes public iniţiate sau implementate la nivel local în perioada august – octombrie 2018. Prima ediţie a fost lansată în februarie 2018, iar ediţia următoare a celor mai bune şi mai proaste politici locale şi regionale din Moldova urmează să apară în februarie 2019.

Analiza a fost elaborată în cadrul iniţiativei „Promovarea transparenţei şi sustenabilităţii financiare a politicilor regionale, a întreprinderilor de stat şi a autorităţilor locale din Republica Moldova”, implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice şi Sociale din Slovacia (INEKO). Iniţiativa este susţinută financiar de Programul de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) şi are ca scop îmbunătăţirea transparenţei şi a stabilităţii financiare a autorităţilor publice locale şi a întreprinderilor de stat din Moldova prin transferul de know-how din proiectele similare implementate cu succes în Slovacia.