ACTUALITATE

Transportul regulat de pasageri va fi sistat pe 23 februarie pe întreg teritoriul R. Moldova, în semn de protest

Pe 23 februarie, Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto va sista circulaţia autobuzelor şi microbuzelor pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată în semn de protest faţă de restricţiile impuse de autorităţile centrale de a nu permite îmbarcarea în mijloacele de transport public a unui număr de pasageri care depăşeşte 50 la sută din capacitate. Transportatorii spun că riscă să falimenteze din cauza acestor restricţii.

Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunţat că pe 23 februarie, circulaţia mijloacelor de transport public va fi sistată pe toate rutele urbane şi interurbane. 

OLEG ALEXA, preşedintele Consiliului Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto: "Noi staţionăm acasă, fiecare în centrele lui raionale, pe rute nu ieşim. Prima acţiune nu o facem cu protest în faţa guvernului.  Nouă viaţa ne-a îngrelato virusul, dar cu părere de rău viaţa noastră s-a îngrelat din cauza incompetenţei funcţionarilor publici. Ei nu sunt în stare să gestioneze criza pandemică".

Transportatorii critică restricţiile impuse de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Ei spun că acum au pierderi financiare colosale. 

ANDREI CEH, director, companie de transport: "Pe noi ne impune din start ca să luăm doar 50 % din capacitate, asta însemană că noi din start chiar dacă o să avem cel mai mare flux, noi o să avem pierderi. Dacă ne impune asta pe 2 săptămâni o lună de zile noi gata am ucis tot. Întreprinderea noastră deserveşte 150 de medici care îi aducem zilnic la Chişinău. Noi dacă nu efectuăm transportul, nu vor veni la lucru".

EUGEN DAŢCO, director, companie de transport: "Noi am preîntâmpinat guvernul, parlamentul, ministerul toate organele că ceea ce ne propun e imposibil şi transportatorii nu au rezerve ca să poată activa. Fiindcă toţi s-au deprins tariful era mic, strigă, da lucrează. Noi nu avem informaţii că şoferii noşti se îmbolnăvesc mai des decât medicii".

Responsabili de la Ministerul Sănătăţii spun că restricţiile sunt impuse în funcţie de numărul infectărilor cu Covid, care acum e în continuă creştere. 

DANIELA DEMISCAN, şef, Direcţia Politici, Ministerul Sănătăţii: "Astăzi în Republica Moldova avem 30 raioane unde este cod roşu, sunt doar cinci cu cod galben şi portocaliu. Măsurile de sănătate publică trebuie să fie în conformitate cu planul de răspuns la covid-19. Noi toţi suntem participanţi şi la trafic şi mergem şi în transportul şi urban şi internaţional şi municipal, măsurile nu se respectă".

Noile restricţii îl nemulţumesc şi pe primarul de Chişinău Ion Ceban, care spune că acestea trebuie revizuite. 

ION CEBAN, primar general Chişinău: "După părerea mea sunt unele decizii care probabil ar trebui să fie reevaluate. Se referă la activitatea horeca, activitatea pieţelor, transportului şi probabil se referă şi la centrece comerciale. Noi anul trecut am avut experienţe de diferit tip. Orice am face noi noi în acest sens, autoritatea publică locală nu poate asigura capacitatea de 50 la sută de umplere a transportului public".

Ion Ceban a menţionat că anul trecut respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 în transportul public municipal nu a dat rezultate.

ION CEBAN, primar general Chişinău: "Am avut la linie efectivul maxim de autobuze şi troilebuze. Asta ar însemna 321 de troilebuze şi peste suta de autobuze zilnic.  Chiar atunci când am avut carabinieri sau reprezentanţi ai poliţiei municipale în orele de vârf cu tot respectul faţă de activitatea colegilor nu s-a putut asigura ca această capacitate să fie de 60 la sută".

Ion Ceban a menţionat că, anul trecut, când guvernul a decis asupra deplasării gratuite a pasagerilor în mijloacele de transport public municipal, Primăria a pierdut peste 40 de milioane de lei. El cere acum guvernului să întoarcă banii în bugetul primăriei.