ACTUALITATE

Transportatorii de pasageri şi agenţiile de turism ar putea anunţa din timp detalii despre trecerea frontierei, pentru a fluidiza traficul

post-img

Numărul cetăţenilor Republicii Moldova care aleg să petreacă vacanţele peste hotare creşte semnificativ în perioada estivală. Doar anul trecut, la ieşirea din ţară, s-au înregistrat circa 2 mln de traversări ai cetăţenilor moldoveni, în creştere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017. Au fost constatate perioade când din cauza unui flux intens de călători, sosiţi cu autocare şi microbuze, punctele de trecere se aglomerau şi timpii de aşteptare puteau să atingă 50 de minute.

Şeful adjunct al Poliţiei de Frontieră, Valentin Fiodorov, a avut o şedinţă de lucru cu reprezentanţii Agenţiei de Investiţii, unde s-au discutat mai multe iniţiative ce au drept scop facilitarea trecerii frontierei de stat în perioada estivală pentru autocare şi microbuze.

Astfel că în urma analizei datelor statistice, dar şi experienţei anilor trecuţi, Poliţia de Frontieră vine cu propunerea către transportatorii de pasageri, inclusiv către agenţiile de turism care duc o evidenţă a numărului de călători ce urmează să plece în vacanţe, să realizeze din timp un schimb de informaţii privind numărul de rute, punctele de trecere alese pentru traversarea frontierei de stat, dar şi ora apropierii microbuzelor sau autocarelor la frontieră.

În aceste condiţii, gestionarea activităţii într-un punct de trecere ar fi mai eficientă, cu referinţe la planificarea programului de lucru pentru angajaţii Poliţiei de Frontieră. La fel, timpii de aşteptare la controlul de frontieră s-ar micşora considerabil şi ar fi evitate formarea rândurilor al acestor categorii de mijloace de transport.

Această idee a fost salutată de delegaţia Agenţiei şi a asigurat de suportul necesar în implementarea unui mecanism de coordonare şi schimb de date cu agenţiile licenţiate de transport, dar şi agenţiile de turism din Republica Moldova.

Totodată, părţile au convenit ca în cel mai scurt timp să fie convocată o întrevedere cu factorii interesaţi de realizarea acestei iniţiative şi în comun să se identifice o modalitate de conlucrare reciproc-avantajoasă.