ACTUALITATE

Transportatorii ameninţă cu o nouă grevă, dacă nu se vor majora tarifele pentru călătoriile cu transportul public

Transportatorii din Republica Moldova ameninţă autorităţile că vor declanşa o nouă grevă dacă nu se vor majora tarifele pentru transportul de persoane. Aceştia spun că au ajuns la o înţelegere cu Ministerul Economiei, dar decizia finală întârzie să apară. Transportatorii vor ca tariful pentru o călătorie interurbană să crească de la 48 de bani, la 92 de bani pe kilometru.

Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto vrea să semneze un memorandum cu Ministerul Economiei în care să fie stipulate mai multe măsuri ce pot rezolva criza din domeniu. Dacă va fi semnat documentul, transportatorii ar putea reduce tariful cerut iniţial, de 92 de bani per km.

„Am spus ministrului la ultima întâlnire, că dacă memorandumul să semnează în redacţia în care noi am convenit, atunci cerinţele noastre de majorare a tarifelor se micşorează de la 92 de bani, la 74 de bani per km. Ministerul, în principiu a avut o poziţie pozitivă faţă de memorandum, tot aceleaşi soluţii văd şi ei, însă până astăzi memorandumul nu-i semnat”, spune Oleg Alexa, preşedinte APOT.

Transportatorii spun că înregistrează pierderi financiare care duc la un exod masiv al şoferilor.
 
„Dacă săptămâna aceasta nu se ia o decizie. Decizia ar fi una fie 92 de bani, fie 74 şi memorandumul, atunci la sfârşitul acestei săptămâni, noi anunţăm o nouă grevă”.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii nu a reacţionat deocamdată la solicitarea transportatorilor. Călătorii în schimb spun că noile tarife trebuie justificate. În timp ce unii susţin majorarea, alţii spun că nu vor avea de unde să scoată mai mulţi bani din buzunar.

„Dacă pensie e mică, cum să vii în colo, încoace”.

„Eu tot înţeleg că se cheltuie bani, şi pentru piese şi ar fi normal să fie mărit, dar tot să nu fie exagerat, ca lumea să poată să circule în colo, în coace”.

„Mijloacele de transport cu care noi călătorim, aţi văzut în ce stare sunt ele, adică sunt foarte vechi, ca să fie ceva nou este nevoie de investire. De unde să fie, dacă preţul pentru bilet nu permite.  Dar totodată, înţeleg şi populaţia care nu poate să-şi permită să călătorească cu preţuri duble sau triple”.

„Eu cred că statul rebuie să ia pe mîinile sale transportul auto, fiindcă el e în pierdere. Azi omul este la Chişinău, mâine – nu-i, dar maşina trebuie să meargă. Unul vine la spital, altul vine la piaţă”.

În prezent, costul călătoriilor este în medie de 48 de bani pentru un kilometru.