Haşiş din Spania în Rusia: Grupul criminal era originar din Moldova. Cumpărau haşiş cu 700 euro şi-l vindeau cu 2500 euro
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Haşiş din Spania în Rusia: Grupul criminal era originar din Moldova. Cumpărau haşiş cu 700 euro şi-l vindeau cu 2500 euro

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a trimis în judecată doi membri ai unui grup criminal constituit şi coordonat din Republica Moldova, care însă era implicat în trafic de haşiş din Spania în Federaţia Rusă.

Pe lângă faptul că a fost constituit în Republica Moldova şi activităţile acestuia erau dirijate de aici, banii acumulaţi din vânzarea drogurilor erau investiţi în activităţile lor desfăşurate aici, pe ale căror active şi bunuri (imobile şi automobile), însă, procurorii au aplicat sechestru. Rezultatele documentării grupului, timp de doi ani, arată spre faptul că făptaşii cumpărau haşişul la preţul de 700-800 euro pentru 1 kg, dar îl vindeau traficanţilor de droguri din Moscova, la preţ care varia între 2000 şi 2500 euro, în funcţie de calitatea produsului ilegal.

Activitatea grupului a fost monitorizată îndeaproape de către organele de drept din Republica Moldova. Dat fiind că acestea cunoşteau despre despre planurile infracţionale ale membrilor, au întreprins în prealabil măsuri de informare a autorităţilor statelor pe teritoriul cărora erau transportate drogurile  şi, în consecinţă, au fost capturate un număr de şase transporturi de haşiş în Spania, Italia, România, Ucraina, Republica Belarus şi Federaţia Rusă. În total, au fost ridicate 400 kg de haşiş.

Drogurile erau ascunse în rezervoarele pentru combustibil ale automobilelor care se deplasau din Spania pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Belarusului, Ucrainei, cu destinaţia finală în Federaţia Rusă. Membrii grupului evitau traversarea teritoriului Republicii Moldova, pentru ca activitatea lor infracţională să nu fie investigată de către autorităţile de drept de aici. Cantitatea de droguri pe care au transportat-o a fost de 500 kg, care în urma vânzărilor a generat suma de aproximativ un milion de euro.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de către instanţa de judecată, aceştia riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani. Odată cu trimiterea în judecată a acestor doi membri ai  grupului criminal şi după ce au fost deferiţi justiţiei alţi şase membri ai grupului, acesta a fost destructurat şi nu mai desfăşoară activitate infracţională.

Documentarea şi reţinerea membrilor grupului a devenit posibilă datorită aportului activ al colaboratorilor operativi ai Inspectoratului Naţional de Investigaţii al Inspectoratului General de Poliţie din cadrul MAI şi ai Serviciului Vamal.
Similare
RECOMANDĂRI