Toţi profesorii expulzaţi anul trecut din R. Moldova au fost condamnaţi. Ultimii doi şi-au aflat sentinţa
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Toţi profesorii expulzaţi anul trecut din R. Moldova au fost condamnaţi. Ultimii doi şi-au aflat sentinţa

Ultimii doi dintre cei şapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, expulzaţi la începutul lunii septembrie 2018 din Moldova, au fost condamnaţi la închisoare în Turcia. Este vorba despre directorul general adjunct al liceului şi directorul filialei Ceadâr-Lunga.

Solicitat de IPN, Hasan Barış, directorul Filialei Durleşti a Liceului „Orizont”, a spus că directorul general adjunct, Sedat Hasan Karacaoğlu, a fost condamnat acum două săptămâni la opt ani şi trei luni de închisoare. Recent, şi fostul director al filialei din Ceadâr-Lunga, Feridun Tufecchi, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare.

Cei şapte cetăţeni străini, profesori şi administratori ai reţelei de licee „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018. Serviciul de Informaţii şi Securitate motiva atunci că cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă despre care ar exista indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări. Familiile profesorilor, dar şi colegii de serviciu, au organizat numeroase acţiuni de protest.

La 11 iunie anul curent, CEDO a decis că Republica Moldova a încălcat drepturile celor şapte cetăţeni turci. Iar la începutul lunii august, procurorii au pornit o cauză penală în cazul celor şapte cetăţeni turci pe faptul „excesului de putere sau depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate”. După aproximativ o lună, unul din foştii directori adjuncţi ai SIS a fost reţinut şi pus sub învinuire pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave în dosarul expulzării. Şi directorul Biroului Migraţie şi Azil a fost pus sub învinuire pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave, fiind suspendat din funcţie.

Primii doi dintre cei şapte profesori expulzaţi din Moldova, Sarkis Airi şi Hüseyin Bayraktar, au fost condamnaţi la închisoare în luna martie a acestui an. Unul dintre ei a fost condamnat la şase ani de detenţie, iar celălalt la nouă ani. Ulterior, în Turcia au urmat şi alte condamnări. Directorul Departamentului relaţii cu publicul al Liceului, Yasin Özdil, a fost condamnat, la 12 ani de închisoare. Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a liceului Orizont, a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare. Directorul financiar al reţelei de licee „Orizont”, Müjdat Çelebi, a fost condamnat la nouă ani de închisoare.

Similare
RECOMANDĂRI