Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tot mai mulţi funcţionari publici se laudă că s-au vaccinat anti-covid, deşi încă nu au fost imunizate toate cadrele medicale

Tot mai mulţi funcţionari publici se laudă că s-au vaccinat anti-covid, deşi în prima etapă de imunizare aveau dreptul doar cadrele medicale. Primari, consilieri, deputaţi sau foşti reprezentanţi ai guvernului susţin că au profitat de o oportunitate pentru că unii medici ar fi refuzat vaccinul. Autorităţile au început o anchetă.

Primăria din Cantemir anunţă pe pagina sa social că mai mulţi angajaţi s-au vaccinat încă de acum o săptămână. Primarul susţine că nu au sărit peste rând ci au fost chemaţi la punctul de vaccinare.

ROMAN CIUBACIUC, primar, Cantemir: „Din informaţia care o deţin medicii deja sunt vaccinaţi şi toate categoriile până la APL au fost vaccinate. Cum a ajuns rândul la APL am fost invitaţi, acei care au fost pe loc şi care au fost doritori ne-am dus şi ne-am vaccinat. 9 persoane.”

Şi în raionul Edineţ au fost vaccinate persoane care nu se încadrează în prima etapă de imunizare.

NICOLAI MELNIC, preşedintele raionului Edineţ: „Sunt doi primari, un consilier, sunt agenţi economici şi sunt şi persoane simple care nu au careva funcţii diferite. – Dumnevoastră nu v-aţi vaccinat încă? – Nici nu am de gând. Se ocupă procuratura, s-a autosesizat poliţia tot, SIS-ul tot. Se duce un control, am solicitat de la Ministerul Sănătăţii să vie să vadă în teritoriu ca specialişti ce s-a întâmplat.”

Preşedintele raionului Edineţ susţine că unii angajaţi medicali ar fi refuzat vaccinul.

ANATOLIE GUŢU, director, Spitalul Raional Edineţ: „Am avut AstraZeneca şi am întors-o înapoi, am dat la casa asta de invalizi de la Brânzeni. S-a refuzat pentru că unii au fost după covid proaspăt, care ceva boli concomitente şi o zis mai aşteptăm. Primarul de oraş mi-a spus când o să aveţi vaccină să mă chemaţi şi pe mine că ca să arăt la comunitate că eu sunt primul la vaccinat.”

S-a vaccinat şi deputatul Partidului Democrat, Ion Leucă, deşi a doua etapă de vaccinare încă nu a început.

ION LEUCĂ, DEPUTAT PDM: „Fiind persoană cu comorbidităţi, pentru care infecţia COVID-19 prezintă un risc sporit a formelor grave şi a decesului, mă aflam la evidenţă la instituţia medicală teritorială pentru imunizare în mod prioritar. Din câte înţeleg, existau doze de vaccin disponibile, care puteau fi pierdute dacă nu erau utilizate urgent şi am fost invitat să mă vaccinez.”

Mai mulţi consilieri din raionul Glodeni au primit şi ei o doză de vaccin. Preşedintele de raion a refuzat să dea explicaţii şi a motivat, de mai multe ori, că este în şedinţă. Şi Dumitru Munteanu, fost reprezentant al guvernului în raionul Cimişlia. El s-a lăudat pe facebook că a profitat de o oportunitate, dar apoi a şters apoi postarea. Reprezentanţii campaniei de vaccinare spun că toate incidentele vor fi investigate.

NINEL REVENCO, coordonator campania de vaccinare: „ A fost organizată o comisie pentru a examina toate cazurile în care nu s-a respectat fie etapizarea procesului de vaccinare, fie oricare procedură. Această comisie are un rol de a monitoriza, de a evidenţia cazurile extreme în cazurile în care există suspiciuni.”

Până acum au primit prima doza de vaccin 52 la sută dintre lucrătorii medicali. În centrele de plasament, 20 la sută dintre beneficiary au fost imunizati. Potrivit Ministerului Sănătăţii,  la Soroca, Orhei şi Nisporeni nu mai sunt doze de vaccin. Agentia de Sănătate Publică nu a stabilit când va începe cea de a doua etapă de vaccinare.
Similare
RECOMANDĂRI