ACTUALITATE

Tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova iau calea străinătăţii. Care este profilul migrantului din Republica Moldova

Tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova iau calea străinătăţii. Statisticile sunt îngrijorătoare iar Organizaţia Internaţională pentru Migraţie şi PNUD Moldova, au creat profilul migranţior moldoveni în şase ţări de destinaţie. Mulţi muncitori pleacă în Federaţia Rusă, iar cetăţenii cu studii superioare aleg ţările uniunii europene. Cei mai mulţi dintre migranţi sunt tineri iar bărbaţii plecă mai des decât femeile.

Conform Organizaţiei internaţionale pentru migraţie, cei mai mulţi cetăţeni dintre cei care pleacă din Republica Moldova au vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani. Sunt urmaţi în clasament de cei cu vârste de până la 45 de ani.  Ca ţări de destinaţie, Federeaţie Rusă e pe primul loc.

ŢĂRILE ÎN CARE EMIGREAZĂ CETĂŢENII REPUBLICII MOLDOVA

Federaţia Rusă
Germania
Israel
Polonia
Spania
Franţa
Maria Britanie
Italia
Ucraina.

Motivele plecărilor din Republica Moldova sunt cam acelaşi – dorinţa de a găsi un loc de muncă mai bine plătit.

MOTIVELE PLECĂRII PESTE  HOTARE

"Nu sunt mulţumiţi de salariu oferit în Republica Moldova"
" Salariul nu-mi ajunge să acopăr necesităţile de zi cu zi"
"Există o altă oportunitate de lucru şi venituri "
"Pentru un viitor mai bun al copiilor "
"Sunt nemulţumit de cum merg lucrurile în Republica Moldova"

Cei mai mulţi migranţi, cam 43%, pleacă cu ajutorul agenţiilor private. Statisticile arată că aproape 60% dintre cei plecaţi în Polonia nu au studii de specialitate, iar peste 90% dintre ei câştigă mai puţin de 1500 euro pe lună. Cei fără studii pleacă de obicei în Federaţia Rusă. Mii mult de jumătate dintre cei cu studii superioare, aleg Marea Britanie sau Germania. Migraţia generează însă şi multe probleme.

RISCURI SOCIALE ÎN URMA MIGRAŢIEI

Familia a avut de suferit (lipsă educaţie copiilor, divorţ)
S-a înrăutăţit starea de sănătate
Am rămas fară loc de muncă
Depresie, stress, singurătate

Potrivit studiului realizat de Organizaţia internatională pentru migratie, în anul 2019, mulţi dintre cei plecaţi peste hotare, fără o bază solidă, suferă de aşa-numitul sindrom "Moscova" adică teama de autorităţi şi evitarea contactelor cu forţele de ordine.