Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Toate închisorile din Republica Moldova sunt în carantină

INTRO Toate închisorile din Republica Moldova sunt în carantină. Instituţia Avocatul Poporului trage însă un semnal de alarmă şi susţine că riscul de răspândire a virusului Covid-19 în spaţiile de detenţie este foarte mare. Se solicită Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale măsuri suplimentare de protecţie a angajaţilor şi a deţinuţilor.

Într-un demers expediat pe numele premierului Ion Chicu, Avocatul Poporului menţionează că a fost informat despre starea de sănătate a unor angajaţi din instituţiile penitenciare.
 
„Am fost informaţi că mai mulţi angajaţi au fost trimişi acasă sub suspiciuni de febră. Din experienţele anterioare, noi cunoaşte că sistemul penitenciar nu este acomodat pentru detenţia persoanlor care sunt cu infecţie”, a spus ALEXANDRU ZUBCO, Avocatul Poporului.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a luat mai multe măsuri de protecţie. Au fost suspendate vizitele şi a fost interzisă transmiterea coletelor în penitenciare. Avocatul Poporului susţine că aceste măsuri nu ar fi suficiente.

„Chiar dacă au fost întreprinse măsuri prioritare anterior, acum este nevoie de întreprins mai mulţi paşi concreţi. MUSCA Cel puţin la prima etapă chestiuni elimentare de protecţie, cum ar fi mănuşi, dezinfectant etc, care nu sunt în toate instituţiile penitenciare. MUSCA Şi aici nu ţine doar de competenţa ANP să distribuie, dar şi de atenţia acestei comisi”, a precizat Alexandru Zubco.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a precizat într-un comunicat de presă că instituţiile penitenciare sunt în carantină şi au fost suplimentate stocurile de măşti de protecţie, medicamente şi termometre. Spaţiile instituţiilor penitenciare sunt dezinfectate zilnic. Totodată, asociaţia Promo-Lex a donat ANP-ului peste trei mii de mănuşi de unică folosinţă şi peste 100 de dezinfectante.

În penitenciarele din Republica Moldova sunt peste 6500 de deţinuţi, iar multe dintre închisori sunt supra-aglomerate. În Iran, din cauza epidemiei de coronavirus au fost eliberaţi aproape 70 de mii de deţinuţi.

 
Similare
RECOMANDĂRI