ACTUALITATE

Tiruri care transportă în R. Moldova textile pentru fabricarea echipamentelor de protecţie, blocate la frontiera cu Turcia

post-img

Situaţia privind transportul internaţional de mărfuri în contextul restricţiilor de circulaţie impuse la punctele de frontieră din cauza pandemiei de COVID-19 a fost abordată în cadrul unei video-conferinţe organizate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii cu asociaţiile de transportatori auto, responsabilii de la Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi reprezentanţii mediului de afaceri.

Reprezentantul Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto din Moldova (AITA), a comunicat că operatorii rutieri de mărfuri activează respectând normele de protecţie recomandate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale. De asemenea, aceştia au raportat că, la moment, nu întâmpină dificultăţi de circulaţie cu excepţia punctelor de frontieră cu Turcia.

În acelaşi context, directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei Uşoare din Republica Moldova (APIUS), Corina Cojocaru, a sesizat un caz de blocaj la frontiera cu Turcia a tirurilor din R. Moldova, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecţie.

MAEIE va lua la control cazul sesizat pe problema transportării mărfurilor textile în comunicare permanentă cu APIUS.  

Serghei Railean a dat asigurări că instituţiile responsabile vor interveni de urgenţă pentru soluţionarea oricăror probleme ce pot apărea în blocajul transporturilor terestre pentru a permite operatorilor să îşi desfăşoare activitatea, aşa încât să fie asigurată aprovizionarea cu produse alimentare, medicale, şi alte mărfuri de primă necesitate.

”Sectorul logistic şi al transporturilor de mărfuri este foarte important pentru economia ţării, deoarece de acesta depinde activitatea tuturor industriilor. Pentru a nu admite blocarea camioanelor cu mărfuri sau cu materie primă necesară în activitatea de producere, încurajez antreprenorii să analizeze opţiunea transportării mărfurilor prin Portul Internaţional Giurgiuleşti. Pentru desfăşurarea neîntreruptă a activităţii Portului a fost autorizată prestarea serviciilor de remorcaj şi pilotaj la manevrele de sosire şi plecare a navelor din port de către angajaţii unei companii specializate din România”, a spus Serghei Railean.  

La discuţii a mai participat secretarul de stat pe domeniul transporturilor, Iulian Postică,  Dumitru Socolan de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrarii Europene, Dumitru Albulesa, administrator la AITA şi Corina Cojocaru, directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei Uşoare din Republica Moldova (APIUS).