ACTUALITATE

Tiraspolul şi Rusia nu văd o problemă în instalarea posturilor „grănicereşti” din Zona de Securitate. Cum justifică prezenţa acestora

post-img

Tiraspolul şi Federaţia Rusă nu văd vreo problemă în instalarea şi prezenţa posturilor de „grăniceri” din Zona de Securitate şi spun că acestea au scopul de a verifica doar sub aspectul deţinerii armelor. Asta în contextul în care delegaţia R. Moldova semnalează permanent asemenea abuzuri, care au finalitatea instituirii unei „frontiere” la râul Nistru.

Acest subiect a fost discutat, din nou, la şedinţa Comisiei Unificate de Control din 18 aprilie curent, condusă de această dată de către delegaţia Federaţiei Ruse.

Delegaţia transnistreană şi cea a Federaţiei Ruse spun că instalarea posturilor de „grăniceri” nu ar prezenta un pericol.  Delegaţia noastră a făcut un apel repetat în vederea excluderii unor asemenea cazuri care împiedică dreptul la libera circulaţie şi cresc tensiunile între părţi.

De altfel, conform unui comunicat al Biroului politici de reintegrare, iniţiativele constructive ale delegaţiei Republicii Moldova pentru a elabora, în conformitate cu protocoalele semnate anterior o instrucţiune de activitate a Comandamentului Militar Întrunit au fost respinse de către delegaţia Federaţiei Ruse, care le-a calificat ca fiind „deja învechite” şi ţinând de domeniul „arhivei”.

O analiză retrospectivă denotă că nici o iniţiativă a delegaţiei noastre lansată pe durata anului curent şi orientată spre îmbunătăţirea mecanismului de monitorizare a Zonei de Securitate (precum demararea procesului de demilitarizare, sporirea transparenţei, elaborarea regulamentului Comandamentului Militar Întrunit, crearea unei instrucţiuni cu privire la patrularea mobilă, utilizarea dispozitivelor tehnice la documentarea efectuată de către observatorii militari etc.) nu este acceptată de către interlocutori.

Totodată, pe durata şedinţei, în mod planificat au fost audiate informaţiile sistematizate privind situaţia criminogenă pentru anul 2018, prezentate de către conducătorii subdiviziunilor teritoriale de poliţie şi miliţie din mun. Bender. De asemenea, a fost ascultată poziţia comandantului militar al mun. Bender, cu precădere pe aspectul interacţiunii acestuia cu structurile locale de drept.

De asemenea, membrii Comisiei Unificate de Control au aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit al Forţelor Mixte de Pacificare pentru perioada 10 - 16 aprilie 2019.