ACTUALITATE

Tiraspolul îşi face un nou post vamal pe Nistru

post-img

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) se declară îngrijorată în legătură cu motivele blocării deciziilor CUC din partea componentei transnistrene cu privire la redeschiderea circulaţiei pe podul din preajma localităţilor Gura Bâcului şi Bâcioc. Motivul este intenţia autorităţilor separatiste de a instala un post vamal.

„Cu regret, în mod repetat, delegaţia transnistreană a refuzat categoric să accepte propunerea reprezentanţilor Federaţiei Ruse în CUC de a stabili că părţile se vor abţine de la acţiuni unilaterale privind modificarea infrastructurii şi efectivului numeric ale structurilor de forţă în zona adiacentă podului Gura Bâcului-Bâcioc”, se arată într-un un comunicat al Delegaţiei Republicii Moldova în CUC, notează mold-street.com.

Copreşedintele CUC, Oleg Beleakov, a confirmat în cadrul şedinţei că autorităţile regiunii au decis înstrăinarea terenurilor de pământ de la unii locuitori din satul Bâcioc către aşa-numitul „comitet vamal”, în scopul construcţiei infrastructurii unui nou pretins „terminal vamal internaţional”.

Potrivit practicii, astfel de terminale includ piste de control vamal şi grăniceresc, ghişee pentru personal, clădire administrativă cu infrastructură de bariere, semne de circulaţie, marcaj rutier, toate acestea fiind acoperite cu copertină.

Concomitent, partea transnistreană planifică şi construcţia unui cartier vamal pentru deservirea şi concentrarea transportului de mare tonaj, supus procedurii de vămuire a mărfurilor importate/exportate/tranzitate, cu implicarea efectivelor suplimentare de aşa-zişii ”grăniceri–vameşi–serviciu migraţiune” la acest pod.

În context, Delegaţia Republicii Moldova a atenţionat membrii CUC asupra inadmisibilităţii acestor acţiuni destabilizatoare ale Tiraspolului.

„Constatăm faptul că acest lucru este efectuat de către transnistreni în mod unilateral, fără coordonare cu CUC. Astfel, ignorându-se decizia din 31 ianuarie 2018, luată în cadrul şedinţei comune de experţi în domeniul transporturilor şi infrastructurii rutiere, care a decis că doar vehiculele cu capacitatea de până la 10 tone vor putea traversa podul rutier peste râul Nistru, amplasat în preajma localităţilor Gura Bâcului şi Bâcioc”, se menţionează în comunicatul Delegaţiei Moldovei în CUC.

Îngrijorările şi argumentele expuse de către delegaţia moldovenească au fost susţinute de către co-preşedintele rus Ilia Uvarov, care a chemat repetat la identificarea unei soluţii amiabile legate de redeschiderea circulaţiei pe podul din preajma râului Nistru. Din aceste considerente s-a decis transferarea şedinţei pentru 1 martie 2018.

Amintim că podul peste râul Nistru, dintre localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc, care e parte a coridorului IX paneuropean, a fost redeschis pe 18 noiembrie 2017, de către Prim-ministrul Pavel Filip şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Evenimentul a fost declarat de autorităţi drept unul istoric şi rezultat al negocierilor privind eliminarea barierelor în circulaţie. Iniţial pe elera permisă circulaţia transportului cu un tonaj de până la 3,5 tone, iar de la 31 ianuarie 2018 - până la 10 tone.

Construcţia a fost deteriorată în timpul războiului din 1992. Podul a fost reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni. Costul lucrărilor de reparaţie a constituit aproximativ 30 milioane de lei. Amplasarea privilegiată a podului oferă cea mai rapidă modalitate de deplasare dintre Chişinău şi Tiraspol.

De asemenea, acesta este parte a drumului internaţional M-14, care leagă Chişinăul şi Odessa, şi a coridorului european nr. 9, ce leagă Balcanii cu Odessa, Kievul şi cu alte destinaţii importante. Traficul rutier nu a mai fost reluat din cauza faptului că Chişinăul şi Tiraspolul nu puteau ajunge la o înţelegere