Cum încearcă Tiraspolul să-şi justifice posturile ilegale din Zona de Securitate şi ce spune delegaţia Rusiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cum încearcă Tiraspolul să-şi justifice posturile ilegale din Zona de Securitate şi ce spune delegaţia Rusiei

Reprezentanţii Tiraspolului spun că posturile „grănicereşti” instalate ilegal în Zona de securitate de către partea transnistreană au menirea de a evita relansarea unui conflict armat, iar reprezentanţii Rusiei nu văd nimic în neregulă cu aceste posturi. Subiectul a fost discutat la o nouă şedinţă a Comisiei Unificate de Control (CUC), care a avut ieri.

În declaraţia delegaţiei RM, dar şi în luările de cuvânt ale reprezentanţilor Republicii Moldova s-a notat caracterul ilegal şi militar al forţelor „grănicereşti”. Pe lângă faptul că prezenţa acestora contravine Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992 (document principal al procesului de negocieri şi al operaţiunii de pacificare), acestea împiedică libera circulaţie a persoanelor şi mărfurilor, oamenii fiind intimidaţi şi supuşi unor proceduri ilegale de verificare, de înregistrare şi de impunere la plăţi neprevăzute.

Exponenţii Tiraspolului în Comisie s-au opus şi de această dată luării unei decizii asupra posturilor şi au încercat să promoveze ideea că aceste formaţiuni armate ar avea rolul de prevenire a relansării conflictului armat.

Poziţia delegaţiei Federaţiei Ruse a fost formulată de copreşedintele Comisiei Ilia Uvarov, care a menţionat că percepe posturile „grănicereşti” drept o realitate şi nu vede în acestea un factor de limitare a dreptului la libertatea circulaţiei.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, a fost blocată şi propunerea delegaţiei moldoveneşti de a pune în aplicare o decizie a Comisiei luată încă în martie 2008, prin care observatorii militari ai Forţelor Mixte de Pacificare să viziteze toate obiectivele militare din Zona de Securitate, pentru a cunoaşte care este cu adevărat situaţia şi a evalua riscurile unor eventuale escaladări ale situaţiei.

La reuniune, au fost aduse la cunoştinţă evoluţiile înregistrate în activitatea grupurilor de lucru coordonate de reprezentanţii Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în Republica Moldova delegaţi în Comisia Unificată de Control. Astfel, în cadrul grupului privind posturile de pacificare au fost definitivate sarcinile pentru Comandamentul Militar Întrunit care va  acumula şi va prezenta până la data de 9 aprilie 2019 materialele care să permită examinarea circumstanţelor amplasării unilaterale de către partea transnistreană a postului din localitatea Zagornoe.

În Raportul privind situaţia în Zona de Securitate pentru 6-12 martie curent prezentat de Comandamentul Militar Întrunit au fost fixate 3 cazuri de depistare a muniţiilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Asemenea muniţii au fost găsite în sol în timpul efectuării lucrărilor agricole în gospodăriile din localităţile Dubăsari, Şerpeni şi Chiţcani, au fost evacuate de la faţa locului şi urmează a fi distruse în modul stabilit sub controlul Forţelor Mixte de Pacificare.

Similare
RECOMANDĂRI