The Washington Post: A murit Mihai I, ultimul rege al României şi exilat din perioada Războiului Rece
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

The Washington Post: A murit Mihai I, ultimul rege al României şi exilat din perioada Războiului Rece

A decedat fostul rege al României, Mihai I, un băiat făcut monarh la vârsta de şase ani, care, mai apoi, a contribuit la eliminarea forţată a generalului Ion Antonescu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, însuşi Mihai I a fost forţat să abdice de un guvern postbelic condus de comunişti.

Regele a murit astăzi, 5 decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani.

Cauza morţii nu a fost anunţată imediat într-o declaraţie din partea Familiei Regale, dar fostul monarh era tratat de leucemie şi un alt tip de cancer anul trecut, a anunţat familia.

Regele Mihai, un membru al Casei Hohenzollern şi un văr îndepărtat al Reginei britanice Elisabeta a II-a, a fost unul din ultimii şefi de stat din Europa care mai avea legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial. El a trăit o viaţă afectată de intrigi politice şi de aproape fiecare eveniment major de pe continent secolul trecut.

Detronat de comunişti la începutul anului 1948, el a petrecut decenii în exil înainte de a se întoarce în patrie tocmai în perioada când se prăbuşea Blocul Socialist. Apoi a jucat rolul de diplomat neoficial, ajutând România să adere la NATO în 2004 şi Uniunea Europeană în 2007, scrie The Washington Post.
Similare