ACTUALITATE

Ţesutul covoarelor, o practică demult uitată, a prins viaţă în satul Gaidar, din raionul Comrat

Ţesutul covoarelor, o practică demult uitată, a prins viaţă în satul Gaidar, din raionul Comrat. Cu sprijinul Uniunii Europene, tinerii sunt învăţaţi această îndeletnicire de care înaintaşii noştri erau foarte mândri. Tehnicile sunt predate de către doi meşteri populari din localitate.

Într-o lume tehnologizată, ţesutul covoarelor la război, aşa cum o făceau bunicii noştri, pare să fie o practică necunoscută de multă lume. Tocmai de aceea, pentru a readuce la viaţă îndeletnicirile de altă dată, în Casa de Cultură din satul Gaidar, raionul Comrat, s-a create un atelier de ţesut covoare. 

Elevii lasă deoparte jocurile şi aplicaţiile de pe internet şi vin să înveţe meşteşuguri seculare. 

VALENTINA MARINCIU, meşter popular: "Acum ne străduim ca nimic să nu se uite, pentru ca ai noştri copii să cunoască cât de greu a fost pe timpuri".

IRINA BALCANÎ, meşter popular: "Lor le pare interesant şi vor să înveţe. Şi noi le promitem că vom ţese ceva şi vor putea să ia cu ei".

Elevii au parte de adevărate master-class-uri de ţesut. Mentori le sunt doi meşteri populari din satul Gaidar care au deprins acest meşteşug încă de când erau copile.

IRINA BALCANÎ, meşter popular: "Noi din clasa a cincea am învăţat. Părinţii noştri se ocupau cu aceasta. Veneam de la şcoală, seara făceam temele, mâncam şi imediat mă aşezam la război".

Covoarele sunt ţesute la cele trei războaie care se găsesc în atelier. Două dintre ele sunt vechi şi au fost folosite la clăcile de odinioară.

VALENTINA MARINCIU, meşter popular: "Acesta este un război de ţesut modern, după anii '70. Până la el, acasă se ţesea la un război de lemn. Se găseau în fiecare casă şi se lucra la ele. La început, fiecare ţesea pentru sine, ca să pună covoarele pe perete, iar mai apoi, se făceau să fie vândute, pentru a susţine familia".

La clăcile care se organizau pe timpuri nu lipseau cântecele populare. Ele făceau ca grijile de peste zi să dispară, iar munca să meargă mai cu spor.

IRINA BALCANÎ, meşter popular: "Despre ce este acest cântec? Este despre o fată de 14 -15 ani, la care au venit peţitorii. Şi mama îi zice că  - Eşti încă tânără, tata îi spune – nu-i cunosc, dar fata zice – a venit iubitul, eu plec".

Meşterii populari ne-au spus că ţesutul covoarelor poate fi o adevărată terapie pentru suflet. Odată cu împletitul firelor, se împletesc şi amintirile.

VALENTINA MARINCIU, meşter popular: "Eu aici stau liniştită, lucrez şi încă mă mai gândesc şi la altceva".

De-a lungul anilor, în Autonomia Teritorială Găgăuză, ţesutul covoarelor a fost o practică foarte populară. Covoarele de aici se deosebesc de cele ţesute în alte zone ale Republicii Moldova. 

VALENTINA MARINCIU, meşter popular: "Sunt ţesute figuri geometrice şi, de asemenea, oamenii din trecut, se străduiau să facă şi flori. Animalele nu se regăsesc. Avem trandafiri, gladiole, crini, astfel de flori".

Satul Gaidar face parte din cele şase localităţi care se regăsesc în Grupul de Acţiune Locală Gagauz Koraflari, creat cu suportul Uniunii Europene, în contextul implementării abordării LEADER în Republica Moldova. GAL-ul Gagauz Koraflari este cunoscut pentru faptul că valorifică cultura multietnică, meşteşugurile tradiţionale, dar şi potenţialul turismului local.