ACTUALITATE

Teatrul "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Cahul va avea un nou sediu, graţie suportului României

Visul actorilor de la Teatrul Muzical Dramatic Bogdan Petriceicu Haşdeu, din Cahul, de a prezenta spectacole într-o clădire modernă e aproape de a se împlini. Cu sprijinul financiar oferit de România s-a reuşit construcţia unui nou sediu. Din cauza pandemiei, ultimele lucrări se fac cu întârziere, dar administraţia teatrului speră că edificiul va fi gata până la finele acestui an.

Din cauza pandemiei, ultimele lucrări se fac cu întârziere, dar administraţia teatrului speră că edificiul va fi gata până la finele acestui an.

Lucrările de construcţie a noului sediu pentru Teatrul din Cahul au demarat în luna februarie 2016. Edificiul ar trebui să fie dat în exploatare pe 31 decembrie.

GHEORGHE MÂNDRU, director, Teatrul "B. P. Haşdeu", Cahul: "Ceea ce e legat de scenă, în afară de îmbrăcămintea scenică e practic dat în primire. Mai sunt de făcut lucrări de finisare exterioare, dar în interior mai e de muncă. Sperăm că dacă antreprenorul se mobilizează, se poate încadra".

Pentru construcţia noului sediu, Guvernul României a oferit un grant nerambursabil în valoare de 800 de mii de euro. Republica Moldova a avut o contribuţie de 300 de mii de euro.  

GHEORGHE MÂNDRU, director, Teatrul "B. P. Haşdeu", Cahul: "Programul "Românii pentru români" - am fost norocoşi să beneficiem de acest grant nerambursabil".

Teatrul din Cahul a rămas fără sediu după ce, la sfârşitul anilor, '90 clădirea a fost distrusă de apele subterane. În timpul lucrărilor de construcţie a noului edificiu, muncitorii au descoperit o galerie subterană de 25 de metri, iar administraţia instituţiei teatrale caută surse noi de finanţare pentru a o transforma într-un obiectiv turistic. Din ajutorul financiar în valoare de 1,8 milioane de euro oferit de România Republicii Moldova a fost renovată Sala cu Orgă din Chişinău şi s-a construit sediul nou al Teatrului din Cahul.