ACTUALITATE

Tatiana Matei - asistent medical la unul din cele mai mari spitale din Londra. Mărturii despre lupta împotriva coronavirusului

Peste tot în lume, cadrele medicale provenind din Republica Moldova sunt implicate, trup şi suflet, în lupta cu noul coronavirus. Basarabeanca Tatiana Matei este asistent medical la unul dintre cele mai mari spitale din Londra, Royal London Hospital.

Secţia în care lucrează este plină până la refuz cu pacienţi suferind de Covid-19. În aceste zile grele, tânăra asistentă este nevoita să-şi dea toata priceperea şi toată rezistenţa pentru a alina suferinţa şi pentru a salva vieţi omeneşti. Cum s-a schimbat viaţa ei după apariţia pandemiei, vedeţi într-un reportaj realizat de Irina Mihailici.

Tatiana Matei mărturiseşte că nu a mai trăit aşa ceva în cei cinci ani de când este asistent medical în secţia de Cardiologie şi Boli ale Aparatului Respirator a spitalului londonez. Zilnic este nevoită să stea la serviciu de dimineaţă până seara, uneori şi noaptea, iar stresul este din ce în ce mai greu de suportat.

Tatiana povesteşte că sunt şi situaţii cumplite în care o victorie împotriva bolii se transformă într-o tragedie. Asistenta spune că doar aproximativ cinci la sută din cei infectaţi cu noul coronavirus sunt persoane tinere. Pentru a stabili dacă sunt sau nu pozitivi, se fac trei teste.

Misiunea este grea şi toată activitatea se desfăşoară într-un regim alert. În plus, cadrele medicale se supun pericolului de îmbolnăvire în fiecare zi. O mare parte dintre angajaţii spitalului sunt suspecţi de contaminarea cu virusul Covid-19, aşa sunt în autoizolare. Medicii urmează să fie verificaţi, odată la două zile, dacă sunt sau nu infectaţi.
 
Tocmai de aceea, întreg personalul trebuie să poarte în permanenţă un echipament complet de protecţie care, la început de pandemie, nici exista.
Vizitele rudelor la pacienţi au fost interzise, aşa că pe umerii eroilor în halate albe cad şi mai multe responsabilităţi.

Dar cel mai greu moment este atunci când inima unui pacient încetează să bată şi trebuie să anunţe familia. La apariţia acestei ameninţări, Marea Britanie nu a luat măsuri stricte, autorităţile bazându-se pe imunizarea în masă.

Pentru a face faţă numărului mare de pacienţi, a mai fost înfiinţat un spital, dar nu are cine lucra acolo.  Tatiana înceracă să se protejeze cât mai bine pentru a nu-şi îmbolnăvi familia. Dacă până acum, fiica de aproape trei ani îi sărea în braţe când venea acasă, acum lucrurile s-au schimbat.

Până acum, în Marea Britanie s-au infectat peste 73 de mii de persoane, iar aproape nouă mii şi-au pierdut viaţa din cauza coronavirusului.