Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ţările care au semnat acordul de asociere cu UE nu pot fi membre ale Uniunii Euroasiatice  

Preşedintele Igor Dodon anunţă cu mare fast obţinerea de către Republica Moldova a statutului de observator al Uniuniii Euroasiatice. Şeful statului spune că noul statut va oferi posibilitatea de a majora cotele de export pe piaţa estică. În replică, guvernarea de la Chişinău îi aminteşte preşedintelui  că singurul vector extern al Republicii Moldova este cel european, iar şeful statului nu are competenţe de a modifica acest vector.

Preşedintele Igor Dodon spune că obţinerea statutului de observator al Uniunii Euroasiatice va oferi ţării noastre beneficii economice prin majorarea exporturilor pe piaţa estică, prin renegocierea preţului la gazul rusesc, dar şi prin avantaje acordate cetatenilor moldoveni care muncesc în Federaţia Rusă.

Şeful statului spune că noul statut obţinut la Soci nu contravine acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Guvernarea de la Chişinău nu este deloc încântată de noul statut negociat de Igor Dodon. Preşedintele parlamentului spune că statutul de observator nu are efecte juridice, întrucât lipseşte acordul Parlamentului, care este organul reprezentativ al Republicii Moldova.
 
Obţinerea statutului de observator al Uniunii Euroasiatice nu presupune obţinerea ulterioară a statutului de membru. Potrivit legii, statele membre ale uniunii euroasiatice nu pot fi ţări care au semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
Similare
RECOMANDĂRI