Ţările baltice protestează faţă de focurile de artificii de la Moscova cu ocazia ”eliberării”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ţările baltice protestează faţă de focurile de artificii de la Moscova cu ocazia ”eliberării”

Letonia, Estonia şi Lituania i-au convocat pe diplomaţii ruşi pentru a protesta împotriva planurilor Moscovei de a celebra „eliberarea” celor trei ţări organizând focuri de artificii.

Astfel, potrivit MAE din Lituania, Distictul Militar Vest al Rusiei va marca, sambata, cu un foc de artifificii, ”eliberarea” Vilniusului de către trupele sovietice, scrie paginaderusia.md.

Ministerul de Externe a subliniat că victoria aliaţilor împotriva nazismului şi ideologiei naziste este extrem de importantă pentru soarta Lituaniei şi a Europei, dar sfârşitul celui de-al doilea război mondial nu a adus libertate Lituaniei, ci a însemnat începutul şi tragedia noii ocupaţii sovietice.

„Decizia părţii ruse … este inacceptabilă pentru Lituania. O asemenea mişcare este deosebit de cinică şi provocatoare în ajunul marcării a 80 de ani de la Pactul Molotov-Ribbentrop şi a protocoalelor secrete, care au creat premisele pentru începerea celui de-al doilea război mondial şi ocupaţia Lituaniei”.

La randul sau, Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei l-a convocat la discutii pe insarcinatul cu afaceri rus, Vadim Vasiliev, criticând intenţia Rusiei de a organiza un spectacol de artificii pe 13 octombrie, în onoarea „eliberării Rigai de trupele fasciste”.

„Letonia condamnă categoric încercările mai noi ale Rusiei de a justifica crimele comise de Stalin şi Hitler, inclusiv încheierea Pactului Molotov-Ribbentrop. În mod deosebit de cinic este organizarea de artificii la Moscova cu ocazia „eliberării” capitalelor ţărilor baltice la marcarea a 80 de ani de la semnarea Pactului” – noteaza Ministerul de Externe al Letoniei.

Diplomatii au adăugat că, salutând victoria asupra nazismului, le amintesc tuturor că, pentru Letonia, Lituania şi Estonia, restabilirea libertăţii şi independenţei a avut loc abia dupa 45 de ani, iar sosirea Armatei Roşii a însemnat restaurarea unei ocupaţii straine (sovietice).

Reprezentantului ambasadei ruse i s-a transmis ca sarbatorirea prin focuri de artificii festive a ”eliberarii” ţărilor baltice este vazuta ca inacceptabilă şi neprietenoasă.

Şi Ministerul Afacerilor Externe al Estoniei l-a convocat miercuri, 10 iulie, pe reprezentantul Ambasadei Rusiei şi a protestat cu privire la organizarea de focuri de artificii la Moscova, pe 22 septembrie.

Similare
RECOMANDĂRI