Tănase: Viitorul european al Republicii Moldova este greu de realizat din cauza conflictului transnistrean
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tănase: Viitorul european al Republicii Moldova este greu de realizat din cauza conflictului transnistrean

Urmăresc toate aceste dezbateri despre viitorul european al Republicii Moldova, ele sunt binevenite, însă trebuie să fim conştienţi că atâta timp cât noi suntem antrenaţi în acest conflict, care ne-a fost impus, este greu de realizat. De această părere este Alexandru Tănase, fostul ministru al Justiţiei, invitat în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Existenţa acestui focar de instabilitate a ancorat Republica Moldova în spaţiul Estic pentru mulţi ani de zile, noi nici astăzi nu putem să ieşim din această problemă. Acest conflict ne-a fost impus acest lucru a fost constatat şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, acest război a fost declanşat metodic, bine organizat de către Federaţia Rusă. Republica Moldova la acel moment nu avea nici armată nici capacitate de a lupta cu ei. Cu toate că dacă ar fi să analizăm metodele dintr-o altă perspectivă, oamenii care au fost pe Nistru au dat dovadă de foarte mult eroism şi au reuşit să menţină situaţia sub control,” spune fostul ministru. 
 
Tănase a mai declarat că în trecut au fost tentative similare din partea Rusiei de a crea focare de conflict şi în ţările Baltice, însă elitele politice de acolo au înţeles altfel rolul lor istoric de atunci. „Noi am avut nefericirea şi nenorocul ca elitele post revoluţie să devină nomenclatura sovietică de nivelul doi, oameni extrem de nepregătiţi.”
 
Similare
RECOMANDĂRI