TABEL. Ce punctaj a oferit Petru Bobu fiecărui candidat la funcţia de procuror general
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

TABEL. Ce punctaj a oferit Petru Bobu fiecărui candidat la funcţia de procuror general

După ce fostul ministru al justiţiei a declarat că un membru al comisiei (comisia pentru preselectarea candidaţilor la funcţia de procuror general) a votat disproporţional, defavorizând vizibil unii candidaţi, iar presa a scris că este vorba despre Petru Bobu, deputatul Dumitru Alaiba a publicat un tabel cu punctajul oferit de către membrul comisiei respectiv pentru fiecare candidat.

„Din surse demne de încredere, aici vedeţi punctajul oferit de domnul Petru Bobu, membrul Comisiei de Evaluare din cadrul Ministerului Justiţiei pentru selectarea listei scurte a candidaţilor la funcţia de Procuror General. Domnul Petru Bobu este unicul membru înaintat de PSRM, iar comportamentul său arată cum vreţi, dar nu independent şi imparţial. Coloana roşie este media finală. Vedeţi cât de mult deviază media finală de punctajul oferit de domnul Bobu. Uneori diferenţa este în sus, alteori - în jos”, scrie deputatul Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.


Din tabel se vede că Petru Bobu a oferit cel mai mare punctaj lui Stoianoglo Alexandr (100), Soltan Veaceslav, Popov Ruslan şi Bulat Eduard (câte 90), în timp ce media punctajului oferit acestor candidaţi de ceilalţi membri ai comisiei a fost de 86, 77 şi 67 sau chiar 57 de puncte. Adică o medie mai mică decât punctajul oferit de Bobu.

Cel mai mic punctaj Bobu a oferit lui Gribincea Vladislav şi Gligor Ştefan (25,24 puncte), asta în timp ce media acestor candidaţi a fost de 77 şi 73 de puncte, mult mai mare decât punctajul oferit de Bobu.

În urma analizei punctajului oferit, Alaiba spune că rolul lui Bobu nu a fost să îi discalifice pe toţi care îi sunt incomozi lui Igor Dodon, ci de a se asigura că în lista scurtă trece cel puţin un candidat comod.
 
„Comportamentul lui Bobu sugerează că Igor Dodon avea în lista scurtă candidaţi confortabili, de aceea Igor Dodon era relaxat şi, probabil, muncea intens cu CSP-ul, pe sub masă. Când a văzut că pierde controlul, a sărit ca ars, a răsturnat guvernul în timp record.

Fiecare din noi trebuie să-şi pună două întrebări simpe: 

1. Cine, totuşi, vrea să controleze Procuratura? Igor Dodon sau Maia Sandu?
2. Cine se teme de un procuror independent? Igor Dodon sau Maia Sandu?

Ambele întrebări au acelaşi răspuns”, scrie Alaiba pe pagina sa de Facebook.


Citeşte şi:
 

Cine ar putea fi membrul comisiei care a punctat disproporţional candidaţii la funcţia de procuror

 

Un deputat PSRM neagă faptul că delegatul Parlamentului în Comisie ar fi putut influenţa rezultatele concursului


 
Similare
RECOMANDĂRI