ACTUALITATE

Summitul NATO: Liderii statelor membre vor încerca să arate dorinţa de a acţiona în faţa ameninţărilor globale

post-img

Liderii statelor membre ale NATO, care se reunesc miercuri şi joi la noul sediu al Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles, vor dori să îşi arate cu această ocazie unitatea şi dorinţa de a acţiona în faţa ameninţărilor globale, inclusiv a celei din partea Rusiei, notează dpa.

Reprezentanţii celor 29 de state membre ale Alianţei vor încerca să îl tempereze pe preşedintele american Donald Trump, care a criticat constant ţările membre ale NATO ce alocă sub 2% din PIB pentru apărare.

Vizita lui Trump în Europa are loc pe fondul deciziei de retragere a SUA din acordul nuclear cu Iranul şi al sporirii tensiunilor între Washington şi ţări europene în legătură cu tarifele impuse de SUA importurilor de oţel şi aluminiu.

Alianţa Nord-Atlantică va dori să arate unitatea dintre membrii săi prin adoptarea mai multor măsuri, inclusiv iniţiativa care îi va permite NATO să mobilizeze 30 de batalioane de infanterie, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de nave de luptă în termen de 30 de zile.

Măsurile sunt cel mai recent pas făcut în ultimii ani pentru sporirea capacităţilor de apărare ale NATO, ca răspuns la ceea ce este percepută a fi agresiunea din partea Rusiei, după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a început să sprijine rebelii separatişti din estul Ucrainei.

De asemenea, în cadrul eforturilor sale de combatere a terorismului, Alianţa Nord-Atlantică va lansa o nouă misiune de pregătire în Irak şi va extinde finanţarea pentru forţele de securitate afgane până în anul 2024.

În timpul summitului de la Bruxelles este de aşteptat ca Macedonia să primească invitaţia oficială de a adera la NATO, după ce şi-a soluţionat disputa îndelungată cu Grecia în privinţa numelui său.

NATO a fost creată în 1949, ţările fondatoare fiind Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia şi SUA.

În prezent, Alianţa Nord-Atlantică are 29 de membri - Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Turcia şi Ungaria.

Cinci ţări membre NATO au frontieră comună cu Rusia. Acestea sunt Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia şi Polonia.

Cheltuielile totale pentru apărare ale ţărilor NATO în 2018 sunt estimate la 1.010 miliarde dolari, dintre care 706 miliarde dolari reprezintă bugetul alocat apărării de către SUA, ceea ce reprezintă 3,5% din PIB-ul acestei ţări.