ACTUALITATE

Summitul Iniţiativei celor Trei Mări. Participanţii la Forumul de Afaceri au semnat o declaraţie comună şi o scrisoare de intenţie

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă şefi de stat, doi preşedinţi de Parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru de Externe participă la Bucureşti la 'Summitul celor Trei Mări', găzduit de România. Această iniţiativă regională se concentrează pe proiecte economice din transport, energie şi digitalizare dar are şi o componentă strategică şi politică.

După discursuri, participanţii au semnat o declaraţie comună privind crearea reţelei de camere de comerţ şi o scrisoare de intenţie privind crearea fondului celor trei mări.

Reprezentantul administraţiei SUA: "Comunitatea de afaceri este foarte reprezentativă pentru Statele Unite. A face afaceri pe pieţele externe înseamnă şi o expunere la noi provocări".

Preşedintele Austriei Alexander Van Der Bellen: "Trebuie să se facă eforturi mari pentru dezvoltarea reţelelor digitale, reţelelor de mare capacitate 5G. Securitatea energetică rămâne o precondiţie pentru inovaţie. Pentru cetăţenii Europei avem nevoie de o diversificare a reţelelor de transport".

Comisarul regional pentru Dezvoltare Regională Corina Creţu: "Comisia Europeană vede în acest summit o oportunitate unică pentru a reitera ideea interconectivităţii în toată Europa de Est - fie că vorbim de transporturi, digitalizare sau reţele energetice".

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis ţine cuvântul de deschidere. "Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiţii şi iniţiativele antreprenoriale din regiunea noastră. Tot în logica rezultatelor concrete, un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuţiilor statelor participante la Iniţiativă, inclusiv a României. (...) Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimulării creşterii economice şi a schimburilor comerciale între state. Prin prisma evoluţiilor europene actuale, principiul diversificării nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuţie, dar şi a economiei şi societăţii digitale se impune ca o necesitate" - a declarat şeful statului.