ACTUALITATE

Studiu: Preşedinţia este printre instituţiile cel mai puţin transparente financiar din Republica Moldova

post-img

Preşedinţia Republicii Moldova se află printre instituţiile cel mai puţin transparente din punct de vedere financiar, arată un studiu al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Potrivit experţilor, modul de evidenţă în documentele bugetare a resurselor destinate respectivei instituţii nu cuprind toate cheltuielile legate de activitatea ei, ceea ce nu permite o reflectare a resurselor financiare obiectivă, transparentă şi efectivă.

Expert-Grup constată faptul că, începând cu 2008, cheltuielile Aparatului Preşedintelui au fost într-o uşoară tendinţă de diminuare, iar pentru anul 2018 se planifică o creştere a acestora. Studiul scoate în evidenţă faptul că în 2017 cheltuielile cu Preşedinţia au crescut cu 10%, transmite IPN. Cele mai mari creşteri sunt înregistrate la categoria servicii. În particular, pentru deplasări în afara ţării, transport, servicii editoriale şi protocol. Cheltuielile legate de reşedinţa de la Condriţa şi Holercani, cele legate de transport, pază etc. sunt reflectate parţial.

Experţii scot în evidenţă faptul că o parte dintre cheltuieli, care sunt efectuate de către alte instituţii către Preşedinţie, nu figurează la cheltuielile destinate acestei instituţii. Potrivit Expert-Grup, pentru aranjamente florale, Aparatul preşedintelui Republicii Moldova a cheltuit aproape 31 de mii euro, iar lipsa informaţiilor de acest tip poate duce la discuţii despre eficienţa utilizării banului public. Totodată, se poate observa că cheltuielile non-personal au avut o tendinţă generală de creştere, după 2013 ponderea acestora practic s-a dublat.

Pe site-ul Preşedintelui Republicii Moldova lipsesc informaţiile despre achiziţii. La fel, se constată că raportul de activitate prezentat de către preşedintele Republicii Moldova nu conţine legătura dintre activităţi şi cheltuieli, dar nici rezultatele obţinute în urma activităţii acestuia.