Studiu. Odnoklassniki, reţea socială în care propaganda rusească este prezentă masiv
Sursa foto:ok.ru Vizualizari:

Studiu. Odnoklassniki, reţea socială în care propaganda rusească este prezentă masiv

Un grup de autori de la Institutul de Politici Publice (IPP) a lansat recent studiul „Propaganda rusească pe Odnoklassniki: cazul Republicii Moldova” în care a arătat cum şi prin intermediul căror grupuri din această reţea de socializare sunt retransmise principalele mesaje propagandistice din Federaţia Rusă.

Potrivit studiului, ponderea unor astfel de mesaje pe Odnoklassniki a constituit 57 de procente din numărul total de mesaje analizate de cercetători, scrie Media Azi.

Autorii studiului, între care se regăsesc Oazu Nantoi, Alexandru Platon şi Aliona Cristei, şi-au propus să analizeze modul în care se manifestă propaganda rusă pe una dintre cele mai populare, în Republica Moldova, reţele de socializare şi să identifice principalele subiecte dezbătute pe Ok.ru.

Astfel, rezultatele cercetării au arătat că din numărul total de 1.139 mesaje analizate (100%), circa 57% erau mesaje de propagandă, dintre care, 38%  - de propagandă făţişă, iar 19% într-o formă ascunsă.

Potrivit analizei, principalele mesaje propagandistice depistate au fost cele anti - Ucraina (21,1%), anti - Uniunea Europeană (13,1%) şi pro Federaţia Rusă (20%). Totodată, autorii constată faptul că, în prezent, în Republica Moldova nu există contra-strategii de diminuare a impactului propagandei ruseşti pe reţeaua de socializare OK şi că acestea trebuie elaborate, pentru a putea combate cât mai eficient mesajele false.

Unul dintre editorii studiului, Stella Uţica, a precizat pentru Media-azi.md că IPP s-a rezumat doar la recomandarea de a adopta astfel de strategii de contracarare a propagandei, dar că, ulterior, ar trebui să vină şi alţii cu propriile viziuni pe acest subiect.

Conform măsurărilor audienţei online, reţeaua Odnoklassniki era, în august 2017, cea mai populară  în Republica Moldova, cu peste 1 milion de vizitatori unici lunar.

Amintim că Ucraina a interzis, anul trecut, accesul la reţelele de socializare ruseşti „Vkontakte" şi „Odnoklassniki", precum şi la resursele Mail.ru, însă o parte dintre utilizatori continuă să le utilizeze, evitând blocajul prin intermediul unor programe speciale.

Similare
RECOMANDĂRI