Studiu: Neaplicarea recomandărilor expertizei anticorupţie la elaborarea actelor legislative şi normative a prejudiciat bugetul public cu circa 2,5 miliarde lei
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Studiu: Neaplicarea recomandărilor expertizei anticorupţie la elaborarea actelor legislative şi normative a prejudiciat bugetul public cu circa 2,5 miliarde lei

Din cauza neaplicării procedurii şi recomandărilor expertizei anticorupţie, proiectele de acte legislative şi normative aprobate în perioada anilor 2019-2020 au prejudiciat bugetul public naţional estimativ cu circa 2,5 miliarde lei. La această concluzie au ajuns autorii studiului „Expertiza anticorupţie 2019-2020: eficienţă, costuri, impact”, elaborat cu sprijinul PNUD Moldova.

Autorii studiului au analizat felul în care autorităţile statului au aplicat prevederile referitor la expertiza anticorupţie - un instrument de prevenire a corupţiei, care evaluează în ce măsură conţinutul proiectelor de acte legislative şi normative corespunde standardelor anticorupţie naţionale şi internaţionale. Totodată, prin această expertiză, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) identifică normele care favorizează sau pot favoriza corupţia şi elaborează recomandări pentru excluderea sau diminuarea efectelor acestora.

Astfel, CNA a efectuat expertiza anticorupţie la 1448 de proiecte de acte normative, dintre care 768 au fost proiecte de Hotărâri de Guvern, 577 proiecte de legi şi 103 acte departamentale, elaborate în perioada anilor 2019-2020. Multe dintre acestea au fost adoptate în lipsa expertizei anticorupţie sau ignorându-se recomandările Centrului Naţional Anticorupţie de a exclude prevederi care pot genera corupţie. Autorii studiului au estimat că valoarea prejudiciilor evitate la Bugetul Public Naţional pe proiectele respinse sau retrase a depăşit 1,5 miliarde lei, iar valoarea totală a costurilor pe proiectele adoptate a constituit 2,5 miliarde lei.

Experţii au constatat că principalele riscuri de corupţie detectate în proiectele de legi au fost abuzul în serviciu, urmat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, conflictul de interese, favoritismul, coruperea pasivă, coruperea activă, exercitarea influenţei necorespunzătoare şi traficul de influenţă. Acestea s-au regăsit preponderent în actele normative din domeniile „economie şi comerţ”, „buget şi finanţe”, precum şi domeniul „educaţie, cultură, culte şi mass-media”.

De asemenea, autorii au stabilit că în 2019 a început să crească numărul actelor normative ale Guvernului care au ignorat expertiza anticorupţie, ponderea acestora ajungând în 2020 la 30%. Iar în 2020 s-a triplat numărul proiectelor în care exista riscul de „evaziune fiscală” şi a acţiunilor de „escrocherie”.

Studiul „Expertiza anticorupţie 2019-2020: eficienţă, costuri, impact” a fost realizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupţia prin consolidarea integrităţii în Republica Moldova” implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. 
Similare
RECOMANDĂRI