STUDIU. COVID-19 a provocat cea mai mare scădere a speranţei de viaţă din vestul Europei, de la cel de-al Doilea Război Mondial
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

STUDIU. COVID-19 a provocat cea mai mare scădere a speranţei de viaţă din vestul Europei, de la cel de-al Doilea Război Mondial

Pandemia de Covid-19 a şters ani de progrese în ceea ce priveşte speranţa de viaţă şi natalitatea, ducând la cea mai mare scădere a speranţei de viaţă din Europa de Vest, de la al Doilea Război Mondial, arată rezultatele unui studiu realizat e Centrul Leverhulme pentru Ştiinţe Demografice din Oxford, citat de The Guardian.

Studiul analizează atele din 27 de ţări din Europa, SUA şi Chile, pentru care au fost publicate înregistrările oficiale de deces pentru anul trecut. Dintre acestea, în 27 de ţări s-au înregistrat reduceri ale speranţei de viaţă.

Cele mai mari scăderi ale speranţei de viaţă s-au înregistrat în rândul bărbaţilor din SUA, cu un declin de 2,2 ani faţă de nivelul din 2019, urmat de bărbaţii lituanieni (1,7 ani).

„Pentru ţările din vestul Europei, cum ar fi printre altele Spania, Anglia şi Ţara Galilor, Italia, Belgia ultima dată când astfel de mari magnitudini de scădere a speranţei de viaţă la naştere observate într-un singur an a fost doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, susţine dr. José Manuel Aburto, co-autor al studiului.

Aburto a adăugat că amploarea pierderilor speranţei de viaţă a fost puternică în majoritatea ţărilor studiate, 22 dintre ele suferind pierderi mai mari decât jumătate de an în 2020.

„Femeile din opt ţări şi bărbaţii din 11 ţări au suferit pierderi mai mari de un an. Pentru a contextualiza, au fost necesari în medie 5,6 ani pentru ca aceste ţări să realizeze o creştere cu un an a speranţei de viaţă recent: progresele au fost anulate în cursul anului 2020 de Covid-19”, a declarat Aburto.

Datele mai arată că bărbaţii au înregistrat scăderi mai mari ale speranţei de viaţă decât femeile din majoritatea celor 29 de ţări. Cele mai multe reduceri ale speranţei de viaţă în diferite ţări au fost atribuite deceselor oficiale asociate COVID.

Dr. Ridhi Kashyap, un alt autor co-producător, a declarat că cercetătorii sunt conştienţi de mai multe probleme legate de numărarea deceselor Covid, cum ar fi testarea inadecvată sau clasificarea greşită. Cu toate acestea, el a adăugat că „faptul că rezultatele noastre evidenţiază un impact atât de mare, care este direct atribuibil Covid-19, arată cât de devastator a fost un şoc pentru multe ţări”.

Kashyap a făcut apel să fie disponibile mai multe date cu privire la efectele pandemiei. „Cerem urgent publicarea şi disponibilitatea mai multor date dezagregate dintr-o gamă mai largă de ţări, inclusiv ţări cu venituri mici şi medii, pentru a înţelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”.

Similare
RECOMANDĂRI