ACTUALITATE

STUDIU. Care este comportamentul cetăţenilor Republicii Moldova în raport cu noul coronavirus

Ministerul Sănătăţii a prezentat rezultatele primului studiu despre comportamentul cetăţenilor în raport cu noul coronavirus. 80% dintre respondenţi sunt de acord să poarte obligatoriu măştile în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport şi magazine. Studiul arată că populaţia are cunoştinţe cu privire la prevenirea infecţiei Sars-Cov-2, însă le aplică mai puţin, în special distanţa socială.

Cei mai mulţi cetăţeni cred că restricţiile nu au fost ridicate prea devreme, iar aproape două treimi susţin că vor continua să respecte măsurile de prevenire.

Astfel, 33% dintre respondenţi cred că este posibil să se infecteze cu COVID-19 şi consideră acest lucru grav. 23 la sută spun că nu ar fi grav iar 61% spun că virusul nu este periculos.

RISCUL INFECTĂRII
33% spun că infectarea cu COVID-19 e gravă
23% susţin că infectarea cu COVID-19 nu ar fi gravă
61% spun că COVID-19 nu este periculos

90% dintre respondenţi cunosc măsurile de protecţie. Nu se respectă în vizitele la rude şi la evenimentele sociale.

Vorbim în special de distanţare fizică. De asemenea, nivelul cunoştinţelor este mai redus privind măsurile de autoizolare, purtarea măştii şi dezinfectarea telefonului mobil.

CUNOŞTINŢE REDUSE PRIVIND INFECŢIA
- forme de distanţare fizică
- măsurile de autoizolare
- purtarea măştii
- dezinfectarea telefonului mobil

66% dintre respondenţi spun că se informează foarte des despre acest virus. Cei mai afectaţi emoţional sunt persoanele în vârstă, femeile, cei cu un nivel înalt de studii şi care au încredere în sistemul medical. 60 la sută dintre participanţii la studiu susţin că mass-media exagerează relatările despre noul Coronavirus.

Majoritatea acestor persoane sunt tinere, nu fac parte din grupul de risc şi nu au încredere în sistemul medical.

Primele trei lucruri care îngrijorează cel mai mult populaţia în contextul pandemiei sunt: starea de sănătate a persoanelor dragi, pierderea cuiva şi criza economică.

ÎNGRIJORĂRILE OAMENILOR
91% îşi fac griji pentru sănătatea celor dragi
89% se tem să piardă pe cineva drag
82% le e frică de criza economică
Sursa: Ministerul Sănătăţii

În perioada de carantină, 86% dintre respondenţi spun că au cumpărat materiale de protecţie sanitară, 12 la sută nici nu au avut de gând să facă acest lucru. 72% au evitat persoanele de la care ar putea să se infecteze. Totodată, 17 la sută au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă şi 8% au consumat mai mult alcool decât de obicei.

PERIOADA DE CARANTINĂ
86% au cumpărat măşti şi mănuşi
12% nu au cumpărat materiale de protecţie
72% au evitat persoanele cu risc de infecţie
17% au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă
8% au consumat mai mult alcool
Sursa: Ministerul Sănătăţii

46 la sută dintre respondenţi sunt de acord cu redeschiderea şcolilor pentru copiii mai mici, nu şi pentru cei mai mari, care pot avea grijă singuri de ei. 70% dintre persoanele participante la studiu sunt de acord cu deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor şi deschiderea pieţelor iar 41% nu sunt de acord cu redeschiderea sălilor de sport şi fitness. Acceptarea unui vaccin, dacă ar fi disponibil, este în proporţie de 31%.

PERIOADA DE CARANTINĂ
46% vor redeschiderea şcolilor
70% vor reluarea zborurilor
70% vor deschiderea frontierelor
70% sunt de acord cu deschiderea pieţelor
41% nu vor deschiderea sălilor de sport
31% ar accepta un vaccin, dacă ar fi disponibil
Sursa: Ministerul Sănătăţii

Sondajul a fost efectuat în perioada 10-17 iulie 2020, pe un eşantion de 1.005 persoane, din 411 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Eroarea maximă este de + - 3%.

Studiul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi al Biroului Regional OMS pentru Europa. În total, sunt planificate 4 runde ale sondajului. Următoarea etapă de colectare a datelor este planificată pentru mijlocul lunii august 2020.