ACTUALITATE

Studenţii s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe medicii implicaţi în lupta cu noul coronavirus

Studenţii de la Universitatea Tehnică şi cei de la Universitatea de Medicină s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe medicii implicaţi în lupta cu noul coronavirus. Tinerii confecţionează echipamente pentru personalul medical. Zilnic, produc sute de viziere şi doar ieri au fost repartizate două mii de bucăţi pentru cadrele medicale din spitalele din Republica Moldova.

Vizierele vor ajunge la instituţiile medicale spitaliceşti de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Primele o sută de viziere, fabricate de studenţii de la UTM, au ajuns la Spitalul Raional din Nisporeni.

„UTM s-a alăturat iniţiativei viziere.md, în scopul de a produce vizier dintr-un material PET-G, în baza unui prototip, care este menit să acopere faţa. O viziereă se produce în aproximativ şapte minute”, a spus VLADIMIR SCUTELNIC student, UTM.

Studenţii susţin iniţiativa lansată de un grup de activişti civici din România, prin intermediul unei platforme online, implementată acum şi în Republica Moldova, de a produce viziere şi de a le dona sistemului medical. Acţiunea este desfăşurată în parteneriat cu Asociaţia Companiilor Creative din Moldova.

„Zilnic poate produce în jur de 200 de viziere. Împreună cu colegii noştri de la viziere.md, putem produce zilnic peste o mie de vizier. Scopul acestora este ca ele să fie livrate personalului medical, inclusive Poliţiei de Frontieră, care sunt în prima linie în lupta cu COVID-19”, a spus VLADIMIR SCUTELNIC.

Ecranele transparente sunt produse cu ajutorul tehnologiei laser. Şi unii antreprenori, şi-au readaptat afacerile, au lăsat totul în stand by, pentru a ajuta medicii. În atelierul lui Igor Hîncu, în loc de jucării, se produc acum viziere. Pentru a obţine una, e nevoie de 15 minute de muncă. Zilnic pot fi făcute aproape 300 de viziere.

În această perioadă, în care cu toţii suntem puşi la o grea încercare, asistăm la o solidarizare a cetăţenilor cu adevărat responsabili.

Toată munca este voluntară. Ansamblează gratuit vizierele şi apoi sunt donate spitalelor. Avantajele acestor dispozitive de protecţie este acela că vine în completarea echipamentul medical, asigură o protecţie suplimentară, se pot purta peste mască şi ochelarii şi nu se aburesc.

800 de viziere sunt în drum spre spitalele raionale, 150 au ajuns la Spitalul Clinic Republican, 50 la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii şi 300 la Spitalul Clinic Municipal "Sfânta Treime".