Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Strigăt de ajutor din diaspora. Mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi în Italia trec prin momente dificile

Momente dificile pentru mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi în Italia. Din cauza pandemiei, unii au rămas fără locuri de muncă şi nu mai au bani de chirie şi alimente. În această situaţie ajung, zi de zi, tot mai mulţi basarabeni, care aşteaptă ajutor şi vor să se întoarcă acasă.

Fără loc de muncă şi fără bani. Aşa au ajuns sute de oameni, fără sprijin material într-o ţară străină şi în peroadă de pandemie. Printre ei este şi Natalia Popov. Femeia a muncit ca badantă mai bine de zece ani.
 
„O  perioadă îndelungată am avut grijă de o bătrânică invalidă, care a decedat la mijlocul lunii ianuarie. Acum stau fără serviciu, la gazdă. Am bilet spre casă, dar de fiecare dată ni se spune căn u este zbor spre Moldova. Sunt într-o situaţie critică, nici nu ştiu ce să fac”, a spus NATALIA POPOV, Milano.
 
Mulţi oameni se sfiesc să vorbească în faţa camerei. Poveştile lor sunt cutremurătoare iar strigătul lor de ajutor nu ajunge unde trebuie. Situaţia este una tragică şi oamenii din Italia rămaşi pe drumuri spun clar -  dacă nu ai un bănuţ pus de-o parte – mori de foame.
 
„Să te trezeşti peste noapte făără serviciu, fără gazdă, fără bani şi într-o ţară străină. Cunosc multe persoane în asemenea situaţie. Ne ajutăm şi noi cu ce pute, cu un sfat, cu o povaţă”, a spus SVETLANA, Pavia.
 
Printre basarabenii aflaţi în dificultate sunt şi cei plecaţi în Italia pentru consultaţii medicale sau în vacanţă. Din cauza carantinei şi a restricţiilor severe, cu toţii au rămas blocaţi în peninsulă şi nu mai pot ajunge acasă.
 
„Am venit la Torino pe 2 săptămâni şi deja am o lună jumate aici, am venit în ospeţie. Sunt însărcinată, acasă am doi copii şi nu pot să ies ca să plec, copii mei plâng. Sunt foarte disperată, nu ştiu ce să mai fac şi la ce să mă gândesc”, a punctat NADIA CARAGIA, Torino
 
„Eu sunt o persoană invalidă, am venit la Torino pe 8 februarie pentru a face nişte proceduri medicale, am opt şuruburi în coloană vertebrală, numai eu ştiu cu ce frică stau aici”, spune Maria Colganov, din Chişinău, plecată la tratament în Torino. Sunt însă şi oameni generoşi care sunt gata să le ofere un loc de trai celor care au rămas pe drumuri.
 
„Mă aflu în Italia, Lombardia, nu departe de oraşul Verona, ăn epicentrul carantinei dacă putem spune aşa, unde sunt blocaţi cred că mii de moldoveni care şi-au pierdut cred că locul de muncă, locul de trai şi nu pot să se întoarcă acasă, din cauza căn u sunt bine veniţi, guvernare i-a lăsat în voia sorţii. Şi odată ce MUSCA avem posibilitatea de a da o mână de ajutor, o facem cu drag”, a menţionat ŞTEFAN ROTARI, Verona.
 
Potrivit datelor oferite de Ministerul de Externe, peste şapte mii de basarabeni aflaţi peste hotare, aşteaptă să fie repatriaţi
Similare
RECOMANDĂRI